Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší zimní drinky, které stojí za to vyzkoušet

Kořeněný jablečný cider, máslový rum nebo horká čokoláda? Není lepší způsob jak si zpříjemnit zimní večery než hrnek hřejivého nápoje. Ingredience máte doma a hotové jsou za pár minut!

Kořeněný jablečný cider

V létě příjemně osvěží v zimě zahřeje... Řeč je o jablečném cideru. Jeho zimní variantu s aromatickým pugetem koření s kapkou alkoholu (i bez) si snadno připravíte doma. 

2 hrnky čerstvé jablečné šťávy, 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, svitek celé skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, špetka mletého muškátového oříšku, med nebo javorový sirup pro doslazení, případně bílý rum pro alkoholickou variantu.

Celé koření (tedy vše kromě muškátového oříšku) opražte nasucho na mírně rozehřáté pánvi. Koření promíchávejte, aby se rozvonělo, ale nespálilo. Přidejte muškátový oříšek, jablečnou a pomerančovou šťávu. Přiveďte k varu a na velmi nízkou teplotu vařte 20 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, doslaďte sirupem. Výborný je javorový, ale může být i agávový. Koření zceďte přes jemné sítko. Před podáváním můžete do šálků nalít trochu bílého rumu.

Horká čokoláda z nutelly 

Naprostá nezbytnost ospalých zimních večerů, ať už sedíte doma s knížkou nebo v kavárně s kamarádkou. Horká čokoláda nesmí být ani moc hutná a sladce lepivá ani moc řídká a nahořkle kakaová. Bezkonkurenčně nejlepší recept na domácí horkou čokoládu, který jsem objevila, je překvapivě tento z nutelly: 

2 hrnky tučného mléka (cca 400ml), 3 lžíce nutelly, 2 lžíce třtinového cukru, dvě lžíce neslazeného kakaa holandského typu (kakao na vaření).  K podávání: čepice šlehačky, čokoládovo-oříšková posypka a pěkná knížka...

Horká čokoláda

Postup: V kastrůlku zahřejte mléko, nechte krátce přejít varem a snižte teplotu. Vmíchejte nutellu, metličkou prošlehejte a přidejte i ostatní ingredience. Krátce povařte a čokoládu dobře prošlehejte, aby se všechny přísady zcela rozpustily. 

Máslový grog

Máslový grog (nebo máslový rum) prý vymysleli námořníci, když se potřebovali zahřát na dlouhých plavbách přes oceán. Nevím, nějak si tuhle fajnovou delikatesku v potetované ruce Pepka námořníka představit neumím, ale pravda je, že okamžitě zahřeje, povzbudí a nakopne vás dobrou náladou i energií. Všechno, co na tento zajímavý koktejl potřebujete, máte určitě doma:

1 hrnek tučného mléka, rum (množství dle uvážení), 1 lžičku másla nebo ghí povoleného v pokojové teplotě, 1 lžičku hnědého cukru, špetku mleté skořice. (Uvedené množství je na jeden šálek).

Máslový rum

Do hrnečku, ve kterém koktejl podáváte, dejte všechny uvedené ingredience kromě mléka. Mléko přiveďte k varu a zalijte jím směs v hrnku. Rozmíchejte. Koktejl můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. 

Většina receptů na tento hřejivý životabudič plný energie doporučuje místo mléka horkou vodu. S mlékem je ale koktejl vláčnější, jemnější, trochu jako "rumový milk-shake" chcete-li. Kombinace rumu, másla a mléka vám možná bude připadat trochu zvláštní - ale jen do prvního ochutnání - slibuji!

Hot Toddy

V jednoduchosti je krása (a taky med, citron a whisky!) Tradiční hot toddy, je vskutku sofistikovaný způsob jak doplnit vitamin C a posílit imunitu. Hotový balzám pro tělo i duši...

3 lžičky medu, 3 lžičky citrónové šťávy, 1-2 dcl whisky, horká voda na zalití šálku

Hot Toddy

Do šálku nejdříve dejte med, citrónovou šťávu a whisky. Dolijte vroucí vodou. Pozor, pokud horký nápoj servírujete ve sklenkách na whisky, raději je nejdříve nahřejte nebo na dno nalijte nejprve velmi malé množství horké vody a po několika vteřinách dolijte zbytek. Klasický hot toddy servírujte s plátkem citrónu a skořicovým svitkem.

Zlaté mléko z kurkumy

...to nejlepší nakonec! Ajurvédská specialita pro posílení imunity se skořicí, zázvorem a medem.Klasické mléko můžete nahradit kokosovým, sójovým nebo mandlovým. V některých receptech je vynechané ghí, ale protože kurkumin  je rozpustitelný v tuku, určitě tuto důležitou složku nevynechávejte. Pomůže tělu vstřebat maximum prospěšných látek z kurkumy. Podobnou úlohu má v tomto receptu i pepř. Zlaté mléko je chuťové podobné tradičním indickým čajům z koření. 

2 hrnky mléka, 4 tenké plátky oloupaného zázvoru, 1 lžička medu, 1 lžička ghí (můžete nahradit klasickým máslem nebo kokosovým olejem), 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 kuličky černého pepře.

Zlaté mléko z kurkumy

V kastrůlku zahřejte mléko a přidejte všechny ostatní ingredience. Začínejte tekutými a skončete mletým kořením. Metličkou prošlehávejte a přiveďte k varu. Mléko však nevařte! Zahřívání mléka trvá asi čtyři minuty. Těsně před tím než začne vařit jej sundejte z plamene a přeceďte do šálků přes jemné sítko. Před přípravou můžete všechny ingredience také rozmixovat v mixéru. Přesto doporučuji na konci scedit. Podávejte se svitkem skořice.

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 9.12.2019 10:59 | karma článku: 23,54 | přečteno: 3684x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5505x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:30

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Aktualizujeme Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. dubna 2024  19:17

Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!