Co je to tapioka a proč dát této prastaré surovině šanci?
Na první pohled podivně vyhlížející "amarouny" jsou ve skutečnosti do perel slisovaný škrob z kořenů manioku jedlého. Domovinou této rostliny je Jižní Amerika, odkud se postupně rozšířila do Asie a Afriky. Tapioka se údajně pěstovala už čtyři tisíce let před Kristem a tvořila důležitou složku potravy Mayské civilizace. Dnes je nejvíce zastoupena zejména v brazilské a asijské kuchyni.
Tapioka - výhody a nevýhodyProč ano:
Proč ne:
|
Zatímco v Brazílii z tapioky připravují kdeco - od placek po křupavé sýrové bochánky, u nás je nejrozšířenější tapiokový pudink. Na jeho přípravu se používá právě škrob slisovaný do malých perliček.
Jak tapioka chutná? Obecně se tvrdí, že je zcela bez chuti. Není to tak docela pravda. Máte-li citlivější chuťové pohárky, budete její chuť identifikovat někde mezi vaječným bílkem a hořkými mandlemi.
Recept na tapiokový pudink
Potřebujete: 1/2 hrnku tapiokových perel (hrnek = 250 ml), 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 1 hrnek vlažné vody, 2 lžíce agávového sirupu (nebo třtinového cukru, medu apod.).Na ochucení hotového pudinku: Čerstvé nebo kompotované ovoce, strouhaná čokoláda, směs strouhaného kokosu a oříšků apod.
Postup: Tapiokové kuličky nasypte do hrnce, přidejte mléko, vodu a sladidlo. Promíchejte a nechte stát několik hodin nebo přes noc. Za častého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu, stále promíchávejte a povařte 5 - 10 minut. Tapioka začne houstnout jako klasický pudink. Odstavte ze sporáku a nalijte do připravených misek. Přidejte ovoce, čokoládu, oříšky apod. a podávejte.
Tapiokový pudink po vychladnutí ještě lehce zahoustne. Nevařte ho proto úplně do tuha. Ze sporáku ho stáhněte ve chvíli, kdy má konzistenci klasického pudinku nebo krupicové kaše.
Z rozmixovaných čerstvých jahod a tapiokových perel připravíte také šťavnaté hutné želé na dorty a zákusky. Stačí jen rozmixovat tapiokové perly namočené ve vodě s čerstvými jahodami (případně dosladit medem), povařit 5 - 10 minut (stejně jako v receptu na pudink) a rozetřít na dezert. Želé z tapioky je hutné a šťavnaté.
Skvělá obměna tohoto želé jsou pomerančové mističky. V tomto případě je část vody nahrazena vymačkanou šťávou z pomerančů. Mléko se již nepřidává. Tedy na 1/2 hrnku tapiokových perel je třeba celkem 650 ml tekutiny (čerstvá pomerančová šťáva doplněna vodou). Želé povaříme do zhoustnutí a nalijeme do očištěných vydlabaných mističek z kůry pomerančů.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska
Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...
KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny
Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...
Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí
Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...
V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě
Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...
Prodej bytu Doksy 3+1 90m2
Hálkova, Doksy, okres Česká Lípa
3 600 000 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!