Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí indický sýr "panýr" zvládnete vyrobit snadno. Čím vás nadchne?

Na výrobu panýru potřebujete jen dvě ingredience a deset minut času. Odměnou vám bude pevný sýr, který můžete podle chuti marinovat, opékat, grilovat nebo třeba připravit na špízu. Báječná inspirace z Indie nejen pro vegetariány!
Domácí panýr v bločku.

Ne náhodou je tento na přípravu nenáročný sýr "vynálezem" tradiční indické domácnosti. Pro vegetariány představuje mléčný panýr ideální zdroj živočišné bílkoviny. 

Ingredience:1L tučného mléka, 0,5 dcl octa nebo citrónové šťávyPostup: 

  1. Mléko nalijte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Povařte dvě minuty a přidejte trochu octa. Ihned se začne oddělovat syrovátka od bílkoviny a formovat tuhé hrudky.
  2. Pokud je třeba, přidejte ještě ocet (na 1L mléka potřebujete maximálně 0,5 dcl srážedla). Bílé hrudky zceďte a nasypte do cedníku vystlaného plátýnkem. Propláchněte pod tekoucí vodou. Sýr můžete využít takto sypký nebo ho zformovat do bločku: 
  3.  Hrudky sýra ponechte v plátýnku. Pořádně vyždímejte a pevně zabalte. Nechte ho odkapávat na obráceném cedníku. Abyste se zbavili co nejvíce vody, doporučuji zabalený sýr ještě zatěžkat.

Z 1 litru mléka připravíte panýr ve velikosti nakládané mozzarelly (cca 150gr), což odpovídá dvěma porcím.

Zcezené hrudky panýru.
Panýr propláchněte, abyste odstranili kyselost srážedla.
Vyždímaný zabalený sýr nechte odkapat.

Využití panýru v sypké formě

Panýr můžete zpracovat ihned po zcezení v sypké formě. Připravíte z něj třeba pomazánky, cheescake nebo se inspirujte indickými bezlepkovými placičkami tikky:

Bezlepkové placičky "tikka"K panýru přidejte 2 nastrouhané vařené brambory, jemně pokrájenou cibulku, trochu strouhaného zázvoru, usekané čerstvé bylinky, indickou směs koření garam masala, 2 lžíce cizrnové mouky, sůl a pepř. Zpracujte pevné těstíčko, ze kterého tvarujte placičky "tikky". Opékejte v tuku na pánvi z obou stran. Podávejte s pikantní zálivkou k salátu, čerstvé zelenině apod. 

Smažené placičky z panýru, vařených brambor, cizrnové mouky a koření.
Pomazánka z čerstvého panýru a bylinekPanýr vyšlehejte s 1/2 kelímku bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 1 lžící limetkové šťávy. Podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte usekané bylinky (kopr, řeřicha, libeček apod.) Podávejte s čerstvým pečivem,  bramborami v alobalu apod.

Pomazánka z panýru, bílého jogurtu a bylinek.

Využití panýru v bločku

Největší výhoda panýru je, že dobře snáší vysoké teploty a neroztéká se. Před další úpravou ho můžete marinovat v oleji a pikantním koření.

Kostky marinovaného panýru, slaniny, cibule a papriky napichujte na špízy. Grilujte a podávejte s pečenou zeleninou.

Než sýr zformujete do bločku, můžete ho osolit a ochutit čerstvými bylinkami, usekanou chilli papričkou, olivami apod. Takto se hodí do zeleninových salátů nebo krémových polévek.

Kostky panýru se v indické kuchyni podávají v kari omáčkách. Třeba v jemné kokosové omáčce s hráškem (Matar panýr) nebo v omáčce z kešu ořechů, rajčat, papriky a sladké smetany (Shahi panýr masala). Jako příloha je vhodná basmati rýže nebo placky. 

Silnější plátky můžete obalit ve vajíčku u a smažit v oleji jako klasický obalovaný "smažák".

Marinovaný panýr s hráškem v rajčatové omáčce.
Kousky panýru v krémové omáčce z kešu a rajčat.

Poznámka:

Mléko na přípravu panýru musí být tučné. Ideální je mléko z farmy minimálním obsahem tuku 3,5%. 

Dno hrnce ve kterém vaříte mléko, potřete tenkou vrstvou másla ghí - vroucí mléko se nepřipálí.

Citrónovou šťávu nejprve zceďte abyste odstranili dužinu a drobné pecky.

Hotový panýr můžete zmrazit nebo jej v misce zalijte vodou, aby byl zcela ponořený a takto uchovejte v lednici. Každý den vodu vyměňte, panýr vydrží až týden.

Jak vidíte, využití panýru se nemusí omezovat pouze na indickou kuchyni, ačkoli kari s panýrem jsou opravdu lahodné pokrmy. V některém dalším článku vám představím recepty na nejlepší z nich.

 

 

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 20.1.2020 14:20 | karma článku: 28,50 | přečteno: 7386x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!