Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak uvařit kari Máslové kuře, aby chutnalo jako z indické restaurace?

S mým osvědčeným receptem ho snadno zvládnete také. Poradím vám, jak dosáhnout nejlepšího výsledku, aby i vaše kari chutnalo jako to z restaurace.

Dneska to nebude žádná dietka! Máslové kuře vyžaduje pořádnou dávku másla a závěrečnou tečku z tučné smetany. Je to jemné krémové kari a pokud zredukujete dávku chilli, bude chutnat i malým dětem.

Kuřecí kari "Máslové kuře" (Butter chicken).

Základem je správné koření, takže prosím - pytlíčky ze supermarketu s nápisem "kari koření" strčte někam... hluboko do šuplíku. Dnes budeme vařit pravé indické kari a k tomu je třeba i pravé indické koření. Abyste docílili dokonalé chuti, na kari Máslové kuře potřebujete tuto trojici: (zleva) zelený kardamom, muškátový květ a pískavici.

Koření: Zelený kardamom, muškátový květ, listy pískavice.
Potřebujete: 2 kuřecí prsa nakrájená na větší kostky, 6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky, 6 tobolek zeleného kardamomu, 3 větší kousky muškátového květu, hrst pískavice (kasoori methi), 1-2 celé chilli papričky (můžete zcela vynechat), špetka mletého kardamomu (pokud nemáte mletý kardamom, podrťte tmavá zrníčka uvnitř tobolek celého kardamomu) , 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce medu, 100 ml tučné smetany, přepuštěné máslo ghí, 1 cm strouhaného čerstvého zázvoru, lžička prolisovaného česneku.

1) Na másle ghí opečte ze všech stran kousky kuřecího masa. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou.

2) Ve stejném tuku krátce opečte tobolky kardamomu (nejdříve je lehce rozmáčkněte) a muškátový květ. Přidejte česnek, krátce opečte a vmíchejte rajčata.

Nařeďte malým množstvím vody. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a přikryté duste půl hodiny. Rajčatový základ přendejte do robotu a nahrubo rozmixujte. Celé koření nevyndavejte, také ho rozmixujte. 

Rajčatový základ z česneku, rajčat, kardamomu a muškátového květu.

3) Vedle na pánvi rozehřejte nové ghí. Krátce opečte strouhaný zázvor a chilli papričky. Přidejte umixované rajčatové pyré, mletou papriku a podle chuti dosolte.

Základ na Máslové kuře.

4) Nařeďte troškou vody a vše dobře promíchejte. Do kari vložte opečené kousky kuřecího masa. Duste 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké. Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!

5) Jakmile je maso zcela měkké a tuk se oddělí od omáčky, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu.

Maso je měkké a tuk se odděluje od omáčky.

6) Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – pískavici, neboli „řecké seno“.  Sušené lístky rozetřete v dlaních. Tím oddělíte stonky od lístečků. Stonky jsou tuhé, vyhoďte je a do kari použijte pouze lístky. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí nebo basmati rýží.

Ghí, obyčejné máslo nebo olej?

V tomto receptu není vhodné nahrazovat ghí rostlinným olejem. Kari se jmenuje „máslové kuře“, takže chuť másla musí být opravdu zřetelná. Pokud nemáte přepuštěné máslo ghí, použijte klasické máslo smíchané s trochou oleje. 

Pokud vybíráte ghí, doporučuji pořídit ta indická, která se u nás dají už běžně sehnat. Od těch evropských se liší způsobem přípravy - vaří se podstatně déle při konstantní velice nízké teplotě. Mají proto vyšší procento tuku a  maximálně 0,19% zbytkové vody. Liší se i intenzitou máslové vůně a barvou, která je výrazně žlutá.

Během úpravy ghí dochází k odstranění mléčné bílkoviny. Některé zdroje proto uvádí, že je ghí vhodné i při intoleranci na mléčnou bílkovinu. Je ale třeba zvážit, že ghí vždy obsahuje stopy mléčné bílkoviny. Při alergii na mléko, není ghí vhodné vůbec. 

Recept na kari máslové kuře je převzatý z mé knížky Život s chutí kari.

Příště se můžete těšit na kuře s cizrnou Murgh cholay, kuřecí Tikka Masala a lahodné kari z panýru Lababdar. 

Autor: Valijah Rashidová | čtvrtek 13.2.2020 14:12 | karma článku: 24,32 | přečteno: 4745x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5505x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 724x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!