Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemůžete v karanténě cestovat? Pozvěte si Indii do kuchyně!

Provoňte domov exotickým kořením a vychutnejte si jedno z nejlepších indických kari "Tikka masala". S mým podrobným návodem a ověřenou recepturou to zvládnete snadno. Cesta za exotikou právě začíná!

Kuřecí Tikka masala je jedno z nejoblíbenějších kari "restaurační" indické kuchyně. Je to fantastická kombinace marinovaného masa, které se peče zvlášť v troubě, nasládlé mandlové omáčky a jen lehkého doteku pálivých chilli papriček. 

Potřebujete: 1 a 1/2 bílé cibule pokrájené nadrobno, 1-2 sušené chilli papričky, 1/2 lžičky celého římského kmínu, 1/2 lžičky celého koriandru, 3 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku kari pasty Tikka masala pasta (Patak´s),  hrst mandlí a kešu (množství uvádím dohromady), 1 velké zralé rajče bez slupky, 1/2 kelímku sladké tučné smetany máslo ghí nebo rostlinný olej , sůl.Dále potřebujete: 1 kuřecí prso pokrájené na kostky. Na marinádu: lžičku koření na grilování masala tandúri, rostlinný olej, bílý jogurt.

1) Mandle i kešu dejte do misky a zalijte vodou. Vody pouze tolik, aby byly ořechy těsně pod hladinou. Nechte stát tři hodiny. Pak je rozmixujte v kuchyňském robotu na vláčnou hladkou pastu. 

Předem namočené kešu a mandle rozmixujte dohladka.

2) Na marinádu smíchejte olej, bílý jogurt a koření masala tandúri. Kuřecí maso naložte do marinády na několik hodin nebo přes noc. Maso i s marinádou vyklopte do pekáčku. Přidejte maličko vody a pečte na 220°C zhruba 40 minut v předehřáté troubě (po 20 minutách otočte). Maso do omáčky se připravuje odděleně a do omáčky ho vložíte až těsně před podáváním. 

Marinované maso upečte zvlášť v troubě.

3) Římský kmín a celý koriandr lehce podrťte v hmoždíři. Na mírně rozpáleném tuku opečte celé chilli papričky, římský kmín a koriandr. Přisypte cibuli a (na stupeň 2) opékejte 15 minut. Až cibule zesklovatí a sem tam se objeví nahnědlé okraje, vmíchejte pastu Tikka masala. Zvyšte teplotu na stupeň 5 a opékejte pět minut.

4) Postupně vmíchejte zázvor, česnek a rajče. Vždy nechte cca pět minut dusit, než přidáte další ingredienci. Pokud to není opravdu nutné, vodu zatím nepřidávejte. Vmíchejte pastu z kešu a mandlí (teď už to asi bude chtít maličko vody - ale opravdu jen maličko). Osolte a ochutnejte (je to skvělé, že? Ale ještě vydržte...)

Do základu kari přidejte pastu z kešu a mandlí.

5) Pokud je třeba přitlačit, přidejte ještě trochu Tikka pasty. Vody dolévejte jen velmi málo a na stupeň 2-3 duste přiklopené cca hodinu dokud cibule nezesládne a nevymizí všechny syrové kyselé chutě. Ochutnejte a případně ještě duste 30 minut. Po dlouhém varu omáčka sama zesládne a není třeba přidávat cukr, tuk se odděluje od omáčky a cibule na skus "křupe". 

6) Na závěr zastříkněte trochou vroucí vody a přidejte smetanu. Ještě duste cca 15 minut. Vytvoří se tak šťavnatý "sauce", který je skvělý zejména na namáčení indického chleba naan. 

Tipy pro Kuřecí tikka masalu

  • Recept mám od majitele indické restaurace. Je to jeho osobní receptura, vypilovaná léty praxe a spokojeností zákazníků. Pro kari je typická chuť mandlové pasty. Spolu se sladkou smetanou vytvoří zajímavou sladkou chuť, která vzdáleně připomíná kokosové mléko.
  • Místo směsi kešu a mandlí můžete použít jen jedno z nich. Pasta musí být ale dokonale hladká, mixovat tedy musíte několik minut, nesmí zůstat drobná "krupička".
  • Tuto omáčku můžete podávat s grilovanými krevetami, opečeným panýrem nebo jehněčím masem. Je to vynikající obměna a z jedné varianty tak získáte několik různých chutí.
  • Maso naložené a pečené zvlášť v troubě dodá pokrmu jinou chuť, než pokud jej restujete a vaříte na pánvi s omáčkou. Tento krok doporučuji nevynechat.
  • Kuřecí tikka masalu podávejte s plackami čapátí, indickým chlebem naan nebo rýží.

 

Autor: Valijah Rashidová | neděle 29.3.2020 17:15 | karma článku: 16,26 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5505x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2342x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2210x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

"Indiánské léto" aneb připravte dětem ty nejkrásnější prázdniny!

Zabavit malé děti není někdy jednoduché. Možná i vy si letos odpustíte zahraniční dovolenou a zůstanete raději na chalupě. Mám pro vás několik osvědčených tipů, které dětí zabaví a neutratíte za ně celé jmění.

13.7.2021 v 9:05 | Karma: 14,71 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kořeněné brambory nebo rýže "po indicku" - to je lahodná večeře do 30 korun

Indická kuchyně nejsou jen krémové omáčky se šťavnatými kousky masa, které znáte z restaurací. Zejména ta domácí je velice skromná, ale díky voňavému koření dokáže i z pár obyčejných surovin vykouzlit fantastický chuťový zážitek.

15.6.2021 v 8:30 | Karma: 16,49 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Co vás po zimě zaručeně postaví na nohy? Česnek, zázvor a chilli v pikantním kari!

Zázvor, česnek, cibule a chilli - to je opravdu silná sestava pro posílení imunity. V jemné smetano-jogurtové omáčce s mletým kuřecím masem se navíc promění v úžasný chuťový zážitek.

9.3.2021 v 9:37 | Karma: 12,58 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Talíř dušené zeleniny vás neláká? Na indický způsob si ji zamilujete!

Možná máte vůli zkusit to trochu zdravěji, ale talíř dušené zeleniny vás moc neláká. Upravte ji na indický způsob a přimíchejte pikantní voňavé koření. Přípravu zvládne i začátečník a slibuji, že tentokrát si opravdu pochutnáte!

4.2.2021 v 10:16 | Karma: 9,59 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

To budete chtít ochutnat! Mleté krůtí maso v pikantní hřejivé omáčce.

Hledáte inspiraci pro přípravu mletého masa? Vyzkoušejte jemné krůtí kebaby v omáčce provoněné směsí indického koření, říznuté trochou chilli. Podívejte se na můj super-jednoduchý recept, který se vždycky povede a nikdy nezklame.

24.11.2020 v 10:16 | Karma: 9,97 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Co nás nezabije, to nás... Sežere! Aneb veselý Halloween v mojí kuchyni

Vařené prsty v rohlíku, vyděšený banán nebo duchařská pizza? O Halloweenu vás může potkat opravdu cokoli. Zachovejte rozumnou míru paniky a nechte se inspirovat vtipnými i hororovými pochoutkami.

31.10.2020 v 17:56 | Karma: 16,00 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Celozrnná příloha, kterou si zamilujete - chlebové placky čapátí

Indická kuchyně nemusí zrovna patřit mezi vaše oblíbené, ale jedna typická "specialitka" by vám určitě uniknout neměla: Celozrnné chlebové placky čapátí. Jednoduchá variabilní příloha, která se hodí snad ke všem jídlům.

26.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,47 | Přečteno: 1664x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Připravte se na nevšední chuťový zážitek: Trhané kuřecí maso v pikantní čočce

Občas je třeba zariskovat a zkusit něco neotřelého. Výsledkem může být láska na první ochutnání. Haleem kari kombinuje zemité luštěniny, křehké maso provoněné masalou, hřejivou směs koření, pikantní chilli i osvěžující citrón.

14.10.2020 v 10:31 | Karma: 15,14 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Neodolatelná podzimní specialita: Hutný luštěninový dhal s vůní indického koření

Udělejte radost svému tělu a pusťte si do života (a na talíř) víc luštěnin! Obsahují málo tuku, zasytí a dodají bílkoviny, vlákninu i minerály. Držte se mých osvědčených tipů a snadno se vyhnete problémům s nadýmáním!

24.9.2020 v 10:37 | Karma: 19,43 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Podzimní polévky se špetkou indické inspirace: Pochutnáte si a nabudíte imunitu!

Můj dnešní výběr polévek je, jak jinak, inspirován "špetkou Indie". Věděli jste, že zázvor, česnek, kurkuma nebo chilli polévku nejen skvěle dochutí, ale podpoří i vaši imunitu?

9.9.2020 v 7:24 | Karma: 15,27 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Cizrnový karbanátek aneb falafel - jak chutná a jak jej připravit?

Když se řekne "cizrnové karbanátky" zní to možná až moc zdravě, abyste je vůbec chtěli zkusit. Tak tedy pozor, prozradím vám jedno důležité, zarputile tutlané tajemství všech vegetariánů!

27.7.2020 v 7:26 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší limetková zmrzlina? Ta z avokáda!

Limetková zmrzlina z avokáda? Co je zase tohle za blbost...? Ano, napadlo mě to samé co teď vás. Ale pak jsem recept zkusila a objevila úžasně osvěžující, krémovou, krásně zelenkavou limetkovou zmrzlinu - z avokáda!

14.7.2020 v 7:07 | Karma: 12,51 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Dokážete z cibule a bílého jogurtu uvařit chutný oběd? Indická kuchyně si s tím poradí!

Jedinečnost indické kuchyně spočívá v tom, že dokáže z ničeho navařit plný hrnec jídla. Typickým příkladem je pokrm Punjabi kadhi, ke kterému potřebujete jen jogurt, cibuli, koření a cizrnovou mouku.

30.6.2020 v 7:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hit léta - domácí pistáciová zmrzlina. Jde to i bez zmrzlinovače.

Domácí jahodovou zmrzlinu už máte nejspíš doma v mrazáku. Co když je ale léto dlouhé, jahody se přejí a chce to nějakou změnu? Vyzkoušejte poctivou pistáciovou zmrzlinu.

24.6.2020 v 10:10 | Karma: 16,57 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Ona
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!