Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokážete z cibule a bílého jogurtu uvařit chutný oběd? Indická kuchyně si s tím poradí!

Jedinečnost indické kuchyně spočívá v tom, že dokáže z ničeho navařit plný hrnec jídla. Typickým příkladem je pokrm Punjabi kadhi, ke kterému potřebujete jen jogurt, cibuli, koření a cizrnovou mouku. 

Indická kuchyně je jedna z nejskromnějších a přesto nejchutnějších světových kuchyní. Pokrm Punjabi kadhi je typický pro relativně bohatou a úrodnou oblast Pandžábu. Přesto mám o jeho vzniku svoji představu: Hospodyně se ráno podívá na kuchyňskou polici, kde má jen větší hrnek  jogurtu, koření, nějakou tu cibuli a zbytek cizrnové mouky. Přemýšlí, jak s tímhle málem nasytit početnou rodinu... Nic moc dalšího (kromě přílohy) k tomuto kari opravdu není třeba. 

Nejdříve připravte kořeněnou jogurtovou směs. Potřebujete: 2 kelímky bílého jogurtu typu Hollandia (celkem 400g), 300ml vlažné vody, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky mleté garam masaly, špetku koření asafoetida, sůl, 8 lžic cizrnové mouky.

Postup: Bílý jogurt prošlehejte metlou, aby byl vláčný a bez hrudek. Vmíchejte cizrnovou mouku, všechno koření a sůl. Přidejte vodu a metlou vše důkladně promíchejte. Prozatím nechte stranou a připravte pakory. 

K bílému jogurtu vmíchejte cizrnovou mouku a koření.
Přilijte vodu a prošlehejte.
Na cibulové pakory si připravte: 2 střední červené cibule, hrnek cizrnové mouky, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky mleté garam masaly, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl, trochu vody.

Postup: 1) Cibuli překrojte napůl a ještě nakrájejte na proužky. V misce smíchejte cizrnovou mouku a všechno koření. Proužky cibule promíchejte a rukou promačkejte s cizrnovou moukou.

2) Nechte stát 30 minut. Cibule pustí vodu a z mouky tak vznikne lepivé těstíčko, které vše spojí. Po půl hodině zkontrolujte, a pouze pokud cibule pustila málo vody, přidejte pár lžic. 

Směs cibule, cizrnové mouky a koření připravená na pakory.

3) Z cibule by mělo jít snadno tvořit menší hrudky, které se nerozpadají. Rukou tvarujte malé nízké pakory (pro neznalé - cosi jako karbanátky) a opékejte z obou stran na středně rozpáleném oleji. Oleje dejte více - pakory musí být při smažení aspoň z poloviny ponořené. Opečené pakory přendejte na savý ubrousek. 

Na omáčku Punjabi kadhi potřebujete: připravenou kořeněnou jogurtovou směs (viz. výše), 1 červenou cibuli pokrájenou na drobné kostičky, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1/3 lžičky koření řecké seno (methi seeds), 2 sušené červené chilli papričky, 1 lžička celého římského kmínu, špetka asafoetidy, máslo ghí nebo olej. 

Koření indické kuchyně (zleva): římský kmín, řecké seno, asafoetida, chilli.

Postup: 1) V pánvi rozehřejte ghí. Přidejte celý římský kmín, chilli papričky, řecké seno a asafoetidu. Koření opékejte na mírně rozpáleném tuku, jakmile se rozvoní a změní barvu, přidejte pokrájenou cibuli. Snižte teplotu a opékejte 10 minut. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu a duste dalších 5 minut. 

Cibulový základ na Punjabi kadhi.

2) Vmíchejte připravenou jogurtovou směs. Dobře rozšlehejte. Směs většinou dost zahoustne, takže občas zkontrolujte, přidejte vodu a na nízkou teplotu pomalu vařte jednu hodinu (nebo i déle).

Přidejte jogurtovou směs a pomalu vařte na nízký stupeň.

Smyslem pomalého vaření či dušení je zjemnit ostrost chilli, cibule a česneku. Indická kuchyně míchá velmi aromatické a ostré ingredience, ale z hotových pokrmů není nikdy výrazně cítit ostrá či "syrová" chuť a vůně.

3) Jakmile se tedy chutě zjemní a spojí, vmíchejte připravené smažené pakory a vše ještě krátce prohřejte. Před podáváním můžete zlehka poprášit mletou garam masalou a posypat čerstvými listy koriandru. 

Pár tipů pro Punjabi kadhi

  • Chuť Punjabi kadhi by měla být kyselejší, je to protiklad sladkých kari typu máslové kuře. Přesto jej v některých restauracích dochucují lžící hnědého cukru. Každá z variant má něco do sebe, záleží čemu dáte přednost.
  • V originálu se pokrm připravuje z hořčicového oleje, který je celkem ostrý a nakyslé jogurtové omáčce dodá příjemný říz. V EU a Americe je ale hořčicový olej jako potravina zakázán. Hotovou omáčku tedy můžete dotáhnout přidáním vydatné lžičky dijonské hořčice.  
  • Jako příloha se obvykle podává basmati rýže. Akčoli mám basmati ráda a dokážu ji sníst hrnec jen tak samotnou, k tomuhle jídlu mi nesedí. Je to asi tou jogurtovou omáčkou. Doporučuji placky - nemusí to nutně být indický naan nebo čapátí - klidně sáhněte po kukuřičné tortille nebo placatém arabském chlebu.

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 30.6.2020 7:10 | karma článku: 18,83 | přečteno: 1350x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!