Hit léta - domácí pistáciová zmrzlina. Jde to i bez zmrzlinovače.
I u nás doma se v létě začíná výrobou jednoduché zmrzliny z čerstvých jahod a sladké smetany. Ráda ale zkusím i něco jiného a jedna z nejlepších domácích zmrzlin, které jsem kdy vyzkoušela, je tato pistáciová.
Je to přesně ten typ zmrzliny, který v luxusních restauracích podávají k teplému čokoládovému fondant. Pistáciová zmrzlina si s různými dezerty opravdu velmi dobře rozumí - doporučuji zejména k perníku, palačinkám a všem čokoládovým buchtám.
Potřebujete: 2 hrnky sladké 40% šlehačky, 1 hrnek kondenzovaného mléka, 1 a 1 hrnku vody, 1 hrnek sušeného mléka, 1 a 1 hrnku (nesolených) pistácií.
Postup: ??1. Jeden hrnek pistácií rozsekejte v kuchyňském robotu najemno. 1/4 hrnku pistácií rozsekejte nožem nahrubo. Do sušeného mléka vmíchejte hrnek a čtvrt vlažné vody. Dobře promíchejte. Jednu smetanu nechte tekutou a tu druhou vyšlehejte ve velké míse do tuha. 2. Teď všechny připravené ingredience spojte v tomto pořadí: Sušené mléko rozpuštěné ve vodě promíchejte s tekutou šlehačkou a kondenzovaným mlékem. Přisypte a promíchejte pistácie. Vzniklou směs postupně a opatrně smíchejte s dotuha ušlehanou šlehačkou. 3. Nalijte do plastového kontejneru s pevným zavíráním (zavírání je opravdu důležité, aby se ke zmrzlině nedostala vlhkost a netvořily se krystalky). Zmrzlinu ještě posypte většími kousky nahrubo posekaných pistácií a dejte zmrazit.Zmrzlina má vynikající konzistenci a není třeba ji dále prošlehávat. Bude i tak nadýchaná a jemná. Nechte v mrazáku několik hodin.
Jako měrku v receptu uvádím „hrnek“ ve skutečnosti jsem ale použila 200g kelímek od šlehačky. Tedy v receptu uvedené množství lze chápat i tak, že 1 hrnek = 200ml).
Zmrzlina v tenké čokoládové krustěZmrzlinu můžete nalít a dát zamrazit do předem připravených čokoládových košíčků. Potřebujete jen pár kostiček čokolády na vaření, kokosový olej a prázdné papírové košíčky na muffiny. Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem a každý košíček vylijte tenkou vrstvičkou čokolády (nejdříve čokoládu nalijte na dno pohárku a pak krouživými pohyby až do okrajů košíčků). Dejte zmrazit. Zatuhnou poměrně rychle. Zmrzlinu pak plňte do čokoládových košíčků a dejte zmrazit. Papírový košíček stáhněte z jednotlivých porcí až těsně před servírováním. Jde to opravdu snadno, nemusíte se bát, že čokoládu rozlámete. |
Příště se můžete těšit na moji bezkonkurenční limetkovou zmrzlinu. A jakou zmrzlinu (kromě jahodové) připravujete rádi vy?
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří
Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...
Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar
Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...
Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste
Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...
Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump
Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!