Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hit léta - domácí pistáciová zmrzlina. Jde to i bez zmrzlinovače.

Domácí jahodovou zmrzlinu už máte nejspíš doma v mrazáku. Co když je ale léto dlouhé, jahody se přejí a chce to nějakou změnu? Vyzkoušejte poctivou pistáciovou zmrzlinu. 

I u nás doma se v létě začíná výrobou jednoduché zmrzliny z čerstvých jahod a sladké smetany. Ráda ale zkusím i něco jiného a jedna z nejlepších domácích zmrzlin, které jsem kdy vyzkoušela, je tato pistáciová.

Je to přesně ten typ zmrzliny, který v luxusních restauracích podávají k teplému čokoládovému fondant. Pistáciová zmrzlina si s různými dezerty opravdu velmi dobře rozumí - doporučuji zejména k perníku, palačinkám a všem čokoládovým buchtám. 

Potřebujete: 2 hrnky sladké 40% šlehačky, 1 hrnek kondenzovaného mléka, 1 a 1 hrnku vody, 1 hrnek sušeného mléka, 1 a 1 hrnku (nesolených) pistácií. 

Postup: ??1. Jeden hrnek  pistácií rozsekejte v kuchyňském robotu najemno. 1/4 hrnku pistácií  rozsekejte nožem nahrubo. Do sušeného mléka vmíchejte hrnek a čtvrt vlažné vody. Dobře promíchejte. Jednu smetanu nechte tekutou a tu druhou vyšlehejte ve velké míse do tuha. 2. Teď všechny  připravené ingredience spojte v tomto pořadí: Sušené mléko rozpuštěné ve vodě promíchejte s tekutou šlehačkou a kondenzovaným mlékem. Přisypte a promíchejte pistácie. Vzniklou směs postupně a opatrně smíchejte s dotuha ušlehanou šlehačkou. 3. Nalijte do plastového kontejneru s pevným zavíráním (zavírání je opravdu důležité, aby se ke zmrzlině nedostala vlhkost a netvořily se krystalky). Zmrzlinu ještě posypte většími kousky nahrubo posekaných pistácií a dejte zmrazit.Zmrzlina má vynikající konzistenci a není třeba ji dále prošlehávat. Bude i tak nadýchaná a jemná. Nechte v mrazáku několik hodin.

Jako měrku v receptu uvádím „hrnek“ ve skutečnosti jsem ale použila 200g kelímek od šlehačky. Tedy v receptu uvedené množství lze chápat i tak, že 1 hrnek = 200ml).

Zmrzlina v tenké čokoládové krustě

Zmrzlinu můžete nalít a dát zamrazit do předem připravených čokoládových košíčků.

Potřebujete jen pár kostiček čokolády na vaření, kokosový olej a prázdné papírové košíčky na muffiny. Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem a každý košíček vylijte tenkou vrstvičkou čokolády (nejdříve čokoládu nalijte na dno pohárku a pak krouživými pohyby až do okrajů košíčků). Dejte zmrazit. Zatuhnou poměrně rychle.

Zmrzlinu pak plňte do čokoládových košíčků a dejte zmrazit. Papírový košíček stáhněte z jednotlivých porcí až těsně před servírováním. Jde to opravdu snadno, nemusíte se bát, že čokoládu rozlámete. 

Příště se můžete těšit na moji bezkonkurenční limetkovou zmrzlinu. A jakou zmrzlinu (kromě jahodové) připravujete rádi vy?

Autor: Valijah Rashidová | středa 24.6.2020 10:10 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!