Co nás nezabije, to nás... Sežere! Aneb veselý Halloween v mojí kuchyni
Mnoho lidí nemá "halloweenské" pojetí tradičních Dušiček rádo. Vnímají to jako degradaci pokojného křesťanského svátku na karnevalovou veselici. Ve skutečnosti jsou ale Dušičky svátkem před-křesťanským. Slavili ho už Keltové - a že ti uměli oslavovat život jako smrt - byly to pořádně bujaré veselice! Žádný smutek ani truchlení se nekonalo. Na ochranu před zlými duchy oblékali Keltové masky, zapalovali ohně a v noci probíhaly oslavy jednoho z nejdůležitějších svátků roku: Samhain. Keltové věřili, že právě v tento den jsou si světy mrtvých a živých nejblíže a oni se mohou do světa "na druhém břehu" na krátko podívat. V podobném duchu se nesl i pohanský Svátek zesnulých.
Možná i proto mi přerod zachmuřených Dušiček, které jsme si jako děti pravidelně "odmrzly" na hřbitově, do jeho veselejší halloweenské podoby nevadí. Zatímco třeba Svátek svatého Valentýna mi k srdci nijak zvlášť nepřirostl, vymýšlet halloweenské dekorace nebo pochoutky mě baví. Strašidla, pavouci a duchové tak k našemu podzimu už tradičně patří...
Přeji Vám klidné Dušičky, veselý Halloween a magický Samhain - každému co jeho jest! :-)
Začneme něčím pro slabší povahy: Voňavé medové perníčky z vykrajovacích razítek s veselými halloweenskými motivy. Nejsou k nakousnutí?
Partička vyděšených banánů už na klidu moc nepřidá. Zvlášť po té, co jednomu z nich přistane na hlavě hasičská sekerka...
Limitovaná "dušičková edice" z nabídky Pizzerie U tří duchů: Domácí pizza s rajčatovým základem, slaninou, sýrovými duchy, bazalkou a olivami.... (nebo to jsou brouci??)
Avokádové guacamole, pár oliv, trocha zakysané smetany a halloweenská legrace je na světě. Mimochodem obyčejná zakysaná smetana ve zdobícím sáčku se hodí nejen k ozdobení nejrůznějších pomazánek, ale i krémových polévek (ano, ideální bude dýňová), buchet nebo pudinků. Stačí jen namalovat bílé (půl)kruhy a ty od středu ven protáhnout špejlí.
Úplně jednoduchý, vcelku roztomile vyhlížející, špagetový ďáblík z omáčky bolognese, vajíček a černých oliv (kterého teď ovšem musím dělat pořád dokola...)
Paprikové mističky "mini-dýně" můžete naplnit pomazánkou, salátem nebo hummusem. Pokud vaší paprice náhodou vyteče trochu náplně z nosu nebo pusy... Tak jí to tam nechte.
Pokud zrovna netrpíte arachnofobií jsou tyhle mini dortíčky roztomilost sama. Kolem hotových muffinů stačí navléct pavučinové košilky (koupíte v potřebách pro cukráře) a ozdobit pěnou z mascarpone a mangového pyré.
Dýně z listového těsta plněné dušenými jablíčky, skořicí a mletými ořechy jsou sázka na jistotu. Stejně tak lákavé budou i ve slané verzi - plněné směsí mletého masa a rozmačkaných brambor nebo slaniny a sýra.
Prsty v rohlíku nejsou nic pro slabé povahy. Kupodivu právě ty sklidily u mého pětiletého syna největší nadšení. Až PO TÉ co párek snědl se mě naprosto vážně zeptal: "Maminko, ty prsty byly opravdové, že jo!?"
A co vy, baví vás vymýšlet dekorace a jídlo podle aktuálních svátků v kalendáři? Možná se mýlím, ale někdy mám pocit, že je to jedna z výsad matek malých dětí... Pro koho já jednou budu řezat prsty do rohlíků a vyrábět mini-dýně z paprik, až mi místo malýho veselýho trpaslíka bude domů chodit pubertální intelektuál...? :-)
Přeji Vám klidné svátky a rozjímání...
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev
V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...
KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj
Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...
Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka
Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...
Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu
Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!