Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neodolatelná podzimní specialita: Hutný luštěninový dhal s vůní indického koření

Udělejte radost svému tělu a pusťte si do života (a na talíř) víc luštěnin! Obsahují málo tuku, zasytí a dodají bílkoviny, vlákninu i minerály. Držte se mých osvědčených tipů a snadno se vyhnete problémům s nadýmáním!  

Luštěniny jsem si oblíbila až díky indické kuchyni. Do té doby jsem si vystačila s čočkou na kyselo a sem tam hrachovou kaší. Velké novum pro mě bylo zjištění, že na čočce a fazolích si lze pochutnat a správným způsobem přípravy odstranit zažívací potíže. Vyberte si správný typ luštěnin, držte se mých vyzkoušených tipů a fazolový dhal si můžete klidně vzít na oběd i do kanceláře! 

Začneme u správného výběru luštěnin. Stručně řečeno: Některé jsou více a jiné zase méně nadýmavé. Do druhé skupiny patří i žlutý hrách (chana dal) a fazole mungo (urid whole). Právě z těchto dvou "málo-nadýmavých" a chuťově výrazných budeme dnes vařit.

Potřebujete: 1 hrnek fazole mungo (urid whole), 1/4 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 2 střední cibule pokrájené najemno, 2 - 3 střední rozsekaná rajčata nebo 1 plechovku sladkých italských rajčat, 150ml smetany, 1 vrchovatou lžičku utřeného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 1 lžičku mleté kurkumy,  1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého chilli,  2-3 čerstvé zelené chilli papričky (nebo 2 sušené),  1/4 hrnku oleje, 2 zarovnané lžíce másla ghí, lístky čerstvého koriandru.

Postup: 1) Oba druhy luštěnin smíchejte a nechte namočené stát alespoň 10 hodin (obvykle přes noc). Druhý den slijte. Luštěniny vařte ve dvou hrnkách čisté (nesolené!) vody s lžičkou mleté kurkumy. Po hodině zkontrolujte, zda jsou luštěniny dostatečně uvařené - to znamená, že byste je mírným tlakem měli rozmáčknout mezi prsty. Případně je vařte dál zcela doměkka. 

Dostatečně uvařené luštěniny budou vypadat takto.

2) Vedle ve větším hrnci rozehřejte olej a ghí, přisypte cibuli a opečte do zlato-hněda. Přidejte česnek a zázvor, římský kmín, mletý koriandr a mleté chilli. (Pokud máte sušené chilli papričky, přidejte je v závěru k opečené cibulce. Pokud máte čerstvé, přidáte je až později - viz. další postup). Vmíchejte rajčata. Přiklopte a na nízkou teplotu vyduste na tuk. Většinou to trvá zhruba 10 minut.

3) Přidejte čerstvé chilli papričky, zastříkněte trochou horké vody a na nízkou teplotu duste 2 - 3 hodiny. Kari občas promíchejte a přidejte horkou vodu. Obsah vody během dušení udržujte minimální. Kari omáčku vždy ředíme až na konci.

Základ omáčky na kari je třeba dusit několik hodin, dokud se konzistence nepřiblíží pyré.
Cibule, česnek, zázvor i chilli jsou chuťově výrazné a ostré, smyslem pomalého a dlouhého dušení je všechny tyto syrové chutě dokonale zjemnit a propojit. Po dlouhém dušení  cibule zesládne a základ omáčky ztratí nakyslou příchuť. 

4) Teprve pak do základu omáčky přidejte vařené luštěniny a kari nařeďte vodou z luštěninového vývaru - získá tím svou typickou barvu. Přidejte 150 ml smetany a dle chuti osolte. Vše ještě 10 minut povařte a na závěr posypte čerstvým koriandrem.

Na závěr přidejte smetanu.

Luštěniny je vhodné jíst s rýží, která během trávení napomáhá zužitkovat co nejvíce živin, ale chuťově jsou dhaly vynikající zejména s indickým chlebem čapátí. Jednoduchou přípravu chlebové placky čapátí vám ukážu v některém z dalších článků zde na blogu.  

Luštěniny, na kterých si opravdu pochutnáte není tak těžké uvařit!

Abyste si luštěniny mohli vzít na oběd do kanceláře:

1. Vyberte vhodné druhy

Vedle žlutého hrachu a fazolek mungo doporučuji zejména červenou čočku a drobnou žlutou čočku (mung dal). Tyto dvě čočky jsou velmi lehce stravitelné, a proto jsou vhodné i pro děti.

2. Luštěniny předem namočte a vodu vždy slijte

Když luštěniny namočíte, po několika hodinách je hladina vody kalná a plná bublinek - jsou to přesně ty látky, které jsou "zodpovědné" za nadýmání. Proto je vždy namočte na několik hodin a tuto vodu slijte, nikdy v ní luštěniny nevařte.

3. Přidejte lžičku kurkumy ale nesolte

Vodu, ve které luštěniny vaříte, nesolte. Slupka ztvrdne a luštěniny jsou hůře stravitelné. V Indii naopak do vody přidávají lžičku kurkumy, která stravitelnost luštěnin naopak usnadňuje.

4. Seberte pěnu z hladiny

Jakmile začnou luštěniny vařit, utvoří se na hladině pěna. Seberte ji naběračkou a vyhoďte.

5. Raději rozvařené než nedovařené

Nedovařené luštěniny jsou pro tělo nestravitelné. Určitě je zdravější luštěniny mírně rozvařit než je nedovařit. Dobře uvařené luštěniny poznáte tak, že je vůbec nemusíte kousat. Rozmáčknete je jazykem o patro.

 

Autor: Valijah Rashidová | čtvrtek 24.9.2020 10:37 | karma článku: 19,43 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!