Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravte se na nevšední chuťový zážitek: Trhané kuřecí maso v pikantní čočce

Občas je třeba zariskovat a zkusit něco neotřelého. Výsledkem může být láska na první ochutnání. Haleem kari kombinuje zemité luštěniny, křehké maso provoněné masalou, hřejivou směs koření, pikantní chilli i osvěžující citrón.

Haleem kari je pokrm zajímavý chuťovou rozmanitostí i strukturou. Luštěniny jsou rozmačkané na pyré (téměř do polévkové konzistence) a kuřecí maso natrhané na velmi jemné kousky. Všechny jeho netradiční chutě jsou tak dokonale propojené. 

Recept není vůbec složitý, ale příprava zaměstná tři hrnce a tři plotýnky. Celý trik pikantní a zároveň sametově jemné, dokonale propojené chuti spočívá v délce pomalého dušení. Jestli máte papiňák - šup s ním na sporák. Já ho nemám, takže nechávám probublávat na nízký stupeň až 3 hodiny. Uvedené množství v receptu je na 6 porcí - takže upravte dle velikosti vaší rodiny :-)

Kari omáčka kombinuje čtyři různé druhy luštěnin (zleva): žlutá čočka (mung dal), červená čočka, bílá čočka (urid dal), žlutý hrách (chana dal).
 Potřebujete:Na luštěninové pyré: 4 různé druhy luštěnin - od každého cca 70gr: žlutá čočka (mung dal,) červená čočka (masoor dal), žlutý hrách (chana dal), bílá čočka (urid dal), 40gr basmati rýže, 40gr bulguru, 1 lžíci kurkumy, 1 lžičku soli.Na vařené kuřecí maso: 500gr kuřecích stehen nebo řízků (i s kostí), 1 lžíci celé směsi koření garam masala, 1 lžičku  soli, 1/2 lžičky kurkumy.Na kari omáčku: 3 cibule pokrájené najemno, 1 hrnek oleje, 2 lžičky prolisovaného česneku, 2 lžičky strouhaného zázvoru, 3-4 pokrájené chilli papričky, cca 1 lžičku od každého: lehce podrcený celý koriandr, kurkuma, mletá garam masala, mletý římský kmín, sůl, pepř. 4 velká sladká rajčata rozsekaná na pastu, čerstvá šťáva z jednoho velkého citronu (nebo 2 menších citrónů). Na finální dochucení: sušené listy pískavice, čerstvý koriandr. 

Suroviny na základní kari omáčku Haleem.

Postup:

1) Smíchejte všechny druhy luštěnin, zalijte vodou a nechte stát přes noc. Odděleně namočte i rýži a bulgur. Druhý den vodu slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Luštěniny, rýži i bulgur nasypte do jednoho hrnce a přidejte kurkumu.

Luštěniny vždy vařte v nesolené vodě a přidejte lžičku kurkumy. Jsou pak lépe stravitelné a nenadýmavé.

2) Vše zalijte dostatečným množstvím vody a přiveďte k varu. Naběračkou seberte pěnu z hladiny a vyhoďte. Na nízký stupeň vařte doměkka. Doba varu je cca 1,5 hodiny. Luštěniny jsou dostatečně vařené, pokud je snadno rozmáčknete lžící.

3) Jakmile jsou luštěniny měkké, vše částečně slijte. Slitou vodu zachyťte pro případ, že bude třeba pyré později doředit.  Přidejte lžičku soli a vše rozmačkejte nebo rozmixujte na jemné pyré. Hustota pyré je podobná krémové dýňové polévce. Pokud jste luštěniny slili moc a pyré je moc husté, nařeďte ho zachycenou vodou.

4) Odděleně uvařte kuřecí maso. K omytému osušenému masu přisypte garam masalu, kurkumu a sůl a ve 2-3 sklenkách vody uvařte doměkka.

Povařené kuřecí maso je šťavnaté, prosycené chutí garam masaly.

5) Vařené maso oberte a natrhejte na velmi malé kousky, které ještě usekejte nožem. (Vývar ani kosti v tomto receptu dále potřebovat nebudeme).

Kuřecí maso vařené s celou garam masalou.

6) Cibuli opečte do zlato-hněda na 1 hrnku oleje. Přidejte česnek, zázvor, chilli papričky a za stálého míchání krátce opečte.

7) Vmíchejte sypké koření krátce opečte a dle chuti osolte. Přidejte rajčata, zakryjte a vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody a vše duste na nízký stupeň 2-3 hodiny. Vždy po 20 minutách zkontrolujte, zda se omáčka odspodu nepřichytává, promíchejte a podle potřeby přidejte malé množství vody. Hmoty bude v hrnci postupně ubývat a napovrch bude vystupovat kořeněná pikantní šťáva.

8) Základ omáčky je hotový, jakmile se vytratí nakyslé aroma cibule a česneku a zůstane jen hřejivá jemná vůně koření. Do hotového základu vmíchejte trhané kuřecí maso i luštěninové pyré.

Luštěninové pyré, omáčka a trhané maso. Vše už stačí jen promíchat a dochutit.

9) Vše dobře promíchejte a přidejte citronovou šťávu. Pokud je třeba kari naředit, použijte slitou vodu z vývaru. Před podáváním kari posypte sušenou pískavicí, čerstvým koriandrem a zakápněte citrónem.

Haleem kari podávejte s rýží nebo plackami čapátí.

Haleem kari je vlastně takový malý podvod: Když nikomu neřeknete, že pyré je z čočky, většina strávníků to vůbec nepozná. Snadno tak propašujete na talíř něco zdravějšího i zarytým odpůrcům luštěnin.

Autor: Valijah Rashidová | středa 14.10.2020 10:31 | karma článku: 15,14 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!