Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Indiánské léto" aneb připravte dětem ty nejkrásnější prázdniny!

Zabavit malé děti není někdy jednoduché. Možná i vy si letos odpustíte zahraniční dovolenou a zůstanete raději na chalupě. Mám pro vás několik osvědčených tipů, které dětí zabaví a neutratíte za ně celé jmění.

Když to jde, zapojím děti už do samotné přípravy hry (vyrábění kartonových domků, stříhání krepáku apod.) Většinou si hru zahrajeme jednou spolu, ale pak už si ji sami přizpůsobí, vymýšlí vlastní pravidla a zabaví se tak mnohem déle. Třeba když jsme hledali poklad podle mapy, začaly si pak kreslit spoustu vlastních map s různými cíly.

K přípravě her nepotřebujete nijak drahé vybavení. Vystačíte si s lepenkovými krabicemi nebo levnými drobnostmi z tržiště. Bez čeho se ale stoprocentně neobejdete, je dobrá vůle pro děti něco udělat a trocha (nebo spíše hodně) dětského nadšení a fantazie. Věřte mi, že se nakonec pobavíte úplně stejně jako děti.

1. Cesta za pokladem (nebo třeba do cukrárny...)

Nakreslete dětem mapu. Ale pozor - mapa vůbec nemusí vést k pokladu! Naopak. Nakreslete plánek cesty od vašeho domu k cukrárně (nebo stánku se zmrzlinou). Označte začátek cesty, všechny záchytné body a nakonec i cíl. Zatím ale neprozrazujte, co je cílem. Nechte děti ať si sami přijdou na to, co je na konci cesty čeká za odměnu. Je zajímavé sledovat, jak si děti s mapou poradí a jaké asociace v nich body na mapě vyvolají. Ačkoli je za léto vezmete na zmrzlinu mnohokrát, věřte, že s tajuplnou mapou v ruce jim bude chutnat úplně jinak.

2. Doba ledová

Cokoli je pro děti nějak nedostupné, je nejvíc lákavé... Souhlasíte? Připravte pro ně zamraženou ledovou kostku s pár drobnostmi (hopíky, figurky dinosaurů apod.). Kostku jim předejte a nechte je, ať si sami poradí s vyproštěním figurek. Můžete jim na pomoc přidat i nějaké to náčiní - třeba dřevěnou paličku, ale klidně je nechte jen s "holýma rukama" a ledem. Uvidíte sami, kolik neuvěřitelných způsobů jak led rozbít vymyslí. Figurky můžete zamrazit jednotlivě (zejména pokud je dětí víc) a každý se musí poprat se svým kusem ledu nebo naopak udělat jednu velkou společnou hroudu. 

3. Pátrací akce

Koupili jste dětem novou hračku? Třeba jenom drobnost? To je skvělé, ale je škoda dát jim ji rovnou do ruky. Připravte několik cedulek a schovejte je na různá místa. Jedna cedulka navazuje na druhou a napovídá, kde pátrat dál. Cedulky děti postupně dovedou k jejich odměně. Předškoláci si při tom mohou procvičit první čtení a starším dětem naopak hru ztížíte tak, že k označení dalšího místa použijete jen indicie nebo slovní rébusy. Sami musí přijít na to, kde hledat. Ačkoli na konci našeho pátrání čekala letos vytoužená stavebnice Minecraft, nešlo si nevšimnout drobného zklamání, že pátrací akce je už u konce.

4. Hoří, má panenko!

Hasičské téma je opravdu věčné a vděčné. Hašení "hořících" kartonových domečků vodními pistolemi byl absolutní hit našeho předminulého léta. Od té doby každoročně čelím dotazům, kdy zase budeme hasit... Naštěstí jsem přišla na to, že si práci můžu zjednodušit, pokud pruhy červeného krepáku jen obalím větvě "hořícího" stromu. Krepák má tu skvělou vlastnost, že se v proudu vody nakonec téměř rozpustí, takže ani žádný velký úklid vás nečeká. 

Menší keře a stromky jsme také hasili pěnovým hasícím přístrojem (čti pěnou na holení), což je zase o level více patlání a cákání - tudíž o level více srandy.

5. Po stopách dinosaurů

Princip hry je klasická "země láva". Děti musí našlapovat jen na vystřižené stopy (místy jít po dlaních) a zároveň nesmí žádnou ze stop vynechat. Stopy a dlaně můžete po zemi rozmístit v různých stupních náročnosti nebo začít jednoduchou stezkou a pak rozmístěním stop náročnost stupňovat. Já jsem stopy zafixovala na šňůru tavnou pistolí, protože byly součástí soutěže pro více dětí a bylo třeba, aby držely přesně na místě. Můžete je ale nechat volně, čímž hra získá mnohem více variant a stupňů náročnosti. 

Jak se Vám mé tipy na prázdninové hry líbí? Vyzkoušíte některý z nich?

Autor: Valijah Rashidová | úterý 13.7.2021 9:05 | karma článku: 14,71 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!