Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

Receptů na indické "chicken tandoori" existuje spousta. Kuřecí maso se v indické kuchyni obvykle opéká porcované na menší kousky a na dlouhé jehle, která se vloží do rozpálené hliněné pece "tandoor" (odtud také název "kuře tandoori"). Co však mají všechny recepty společné, je bohatě ochucená, bylinkami a kořením provoněná marináda. Marinády často mají jogurtový základ, ve kterém kuřecí maso zkřehne a zůstane šťavnaté. Protože indická kuchyně má vždy co nabídnout i vegetariánům, připojuji ještě jako bonus  bezmasý recept na grilované plněné papriky.

Kuře tandoori s meruňkami a chilli

Potřebujete:4 celá stehna nebo 4 prsní řízkyNa marinádu:3/4 menšího hrnku meruňkového džemu2 lžíce sójové omáčkyvrchovatá lžíce směsi strouhaného zázvoru a utřeného česneku1 lžíce oleješťáva ze 1/4 citronu (citron vyždímejte, odkrojte žlutou slupku a dužinu také přihoďte do marinády)sůl dle chutičerstvá chilli paprička usekaná nadrobnonecelá lžíce medu na doslazení (nemusí být)

Postup (není vůbec složitý :-))

1) Všechny ingredience na marinádu smíchejte a metlou dobře prošlehejte.

2) Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ostrým nožem udělejte hluboké zářezy a pečlivě vetřete marinádu. Potřete i povrch masa a vložte do marinády. Nechte v chladu přes noc.

3) Na potírání masa během grilování odeberte naběračku marinády. Zbytek nechte prozatím stranou. Maso grilujte na středně rozehřátém grilu 15 - 20 minut. Vždy po pěti minutách otočte a potřete marinádou.

4) Zbylou marinádu nalijte do kastrůlku, nařeďte trochou vody (můžete přidat lžičku kukuřičného škrobu), přiveďte k varu, snižte teplotu a povařte do zhoustnutí. Omáčkou vydatně polijte hotové grilované kuře.

Poznámka: K indickému grilovanému kuřeti můžete podávat jakoukoli oblíbenou přílohu, ale velmi doporučuji zkusit tradiční přílohu chicken tandoori - dušenou basmati rýži. Kuře je kořeněné a dostatečně pikantní, takže nadýchaná jemná basmati je perfektním protikladem. 

Kuře tandoori v kořeněné jogurtové marinádě  

Potřebujete:1kg kuřecích řízků pokrájených na větší kousky (nejlepší jsou stehenní řízky, ale mohou být i prsní)Na marinádu:kelímek hutného bílého jogurtu3 lžíce oleje5 stroužků prolisovaného česneku2 lžíce citronové šťávy2 lžičky směsi koření garam masala2 lžičky mleté sladké papriky1 lžička mleté kurkumy1 lžička mletého římského kmínu1 lžička mletého koriandru1 lžička mletého sušeného zázvorusůl, čerstvě mletý pepř1 nadrobno pokrájená chilli paprička (případně více podle chuti)

Postup:

Opět jen stačí všechny ingredience na marinádu dobře promíchat a maso naložit na co nejdelší dobu (přes noc ideálně). Protože jsou kousky tentokrát menší, grilujte cca 7 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu.

Pokud jde o přílohu, tentokrát můžete zůstat třeba u pečiva, čerstvé nebo grilované zeleniny. Určitě ale pokrm doplňte jednou z tradičních rajt nebo čatní. K čemukoli pečenému nebo smaženému se v indické kuchyni většinou podává hned několik druhů rajt nebo čatní (po našem "omáček"). Nejoblíbenější je rajta koriandrová, mátová, tamarindová a také čatní z manga. Pro začátek můžete zkusit třeba mátovou, která příjemně zjemní kořeněné pikantní maso: 

Jogurtová rajtaPotřebujete:kelímek bílého jogurtu
1 vrchovatou lžičku třtinového cukru
šťávu z 1/4 citrónu
svazek čerstvé máty včetně stonků, sůl dle chutiPostup:1) V malém kuchyňském robotu rozsekejte svazek čerstvé omyté máty (včetně stonků). Pokud máte příliš šťávy, raději ji slijte a později případně použijte na zředění. 2) K bylinkám vmíchejte necelý kelímek bílého jogurtu. Konzistence by měla být tak akorát (ne moc hutná ani vodová). Osolte, přidejte citronovou šťávu a cukr. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte citron. Vše promíchejte a dejte vychladit.

Kuře tandoori s medem a hořčicí

Potřebujete1,5 kg kuřecích prsních řízků pokrájených na větší kostky2 čerstvé papriky bez jadérek, pokrájené na větší kousky1 velká cibule pokrájená na osminkyNa marinádu:1/2 hrnku ananasové šťávy 1/3 hrnku plnotučné hořčice1/4 hrnku medu2 lžíce olejemleté chilli (množství dle chuti)sůl, mletý pepř3 stroužky utřeného česnekuNa omáčku k hotovým špízům: 1/2 hrnku plnotučné hořčice a 1/2 hrnku meduDále potřebujete: grilovací jehly (bambusové předem namočte do vody cca na půl hodiny)

Postup:

1) Ingredience na marinádu promíchejte ve větší míse. Přisypte nakrájené maso a nechte v chladu alespoň 3 hodiny (nechávám většinou přes noc).

2) Kousky masa, cibule a papriky napichujte střídavě na grilovací jehly. Opékejte na středně rozehřátém grilu a vždy po 5 minutách pootočte. Špízy potírejte zbylou marinádou. Celková doba opékání je cca 10 - 15 minut. Podávejte s omáčkou z hořčice a medu: Obě ingredience dejte do misky a prošlehejte do zpěnění.

Malý bonus pro kamarády vegetariány: Plněné grilované papriky

Potřebujete:3 větší čerstvé paprikyNa náplň:
2 velké brambory uvařené ve slupce doměkka
1/2 hrnku mraženého hrášku
1 cm strouhaného čerstvého zázvoru
1 chilli paprička usekaná nadrobno
pár usekaných snítek čerstvých bylinek (petržel, koriandr, libeček)
sůl
Směs celého koření nahrubo podrcená v hmoždíři: 1/2 lžč římského kmínu, 1/2 lžč fenyklového semínka, 1 lžč koriandru
Mleté koření: 1/2 lžč garam masaly, 1/2 lžč mletého koriandru

Postup:

1) Z vařených brambor stáhněte slupku a brambory rozmačkejte dohladka. Na větším množství středně rozpáleného oleje opečte celé koření z hmoždíře. Přidejte a krátce orestujte chilli papričku a zázvor. Směs nechte trochu vychladnout a pak ji (včetně tuku) vmíchejte k rozmačkaným bramborám. Přidejte povolený hrášek, bylinky, sůl i mleté koření. Důkladně promíchejte. 

2) Z omytých paprik odkrojte vršky a vydlabejte semínka. Plňte připravenou bramborovou směsí. Papriky potřete olejem a opékejte na grilu nebo v troubě. Můžete na ně připevnit zpět odkrojené vršky, ale pozor - náplň má během grilování tendenci vytékat. Papriky otáčejte a grilujte cca 10 minut.

3) Podávejte s pečivem a jogurtovou rajtou - recept na přípravu jogurtové rajty najdete výše u receptu "Kuře tandoori v kořeněné jogurtové marinádě."

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 24.8.2021 9:10 | karma článku: 14,30 | přečteno: 725x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2210x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!