Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

Indická a pákistánská kuchyně skutečně mají stejný základ a jejich rozdílnost vychází zejména z regionálních a náboženských tradic. Obě kuchyně se vyznačují bohatým aroma a chuťovou rozmanitostí, které jim propůjčuje široká paletka koření.

Koření - mleté i celé - se vzájemně kombinuje a pro dosažení perfektního výsledku je důležité i to, v jakém pořadí ho do jídla přidáte. Určitě nic nezkazíte, pokud se budete držet jednoduché zásady:

Celé koření dejte do hrnce jako první a krátce orestujte. Mleté koření vmíchejte až v průběhu vaření a restujte jen pár sekund. Celému pokrmu dopřejte dostatečně dlouhou dobu dušení, koření tím zjemníte.

Celé a mleté koření na přípravu omáčky kofta kari. Na fotce mám mletý římský kmín, ale u tohoto receptu určitě doporučuji použít celý římský kmín, který orestujete spolu s ostatním celým kořením hned v prvním kroku.

Dnešní pokrm "kofta kari" je na přípravu celkem jednoduchý a určitě také máte v repertoáru nějakou jeho běžnější verzi, co z něj však dělá výjimečný chuťový zážitek je právě kombinace koření. Spolu s kousky křehkého masa a šťavnatou omáčkou povyšuje koftu na jeden z největších pokladů pákistánské kuchyně.

Masové kofty

Kofty a omáčka se připravují zvlášť. Níže uvedený rozpis je na 2-3 porce.

Na masové kofty potřebujete: 1/2kg mletého hovězího, 1 malou cibuli pokrájenou najemno, 2 usekané snítky koriandru včetně stonků, 1 najemno usekanou chilli papričku, 1 větší lžč prolisovaného česneku, 1 zarovnanou lžč strouhaného zázvoru, 3 kopcovité lžíce cizrnové mouky, 1 celé vejce, 1 lžč citronové šťávy.Mleté koření: 1/2 lžč mletého římského kmínu, 1/2 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté kurkumy, 1/2 lžč směsi koření garam masala, sůl dle chuti, pepř.Větší množství oleje na smažení.

Suroviny na hovězí kuličky kofty.

Postup:

1) Všechny suroviny na kofty promíchejte ve větší míse. Pokud je masová směs řídká a těsto špatně drží, přidejte ještě cizrnovou mouku.

2) Dlaně si lehce potřete olejem a tvarujte větší kuličky (velikost je přibližně jednou taková jako "Ikea kuličky"). Kofty fritujte ve středně rozpáleném oleji tak, aby byly aspoň ze 3/4 ponořené. Místo pánve proto raději použijte užší vysoký kastrol.

3) Olej nechte rozpálit na střední teplotu a jakmile začne řetízkovat, opatrně vkládejte jednotlivé kuličky. Zkontrolujte, jestli nejsou přichycené u dna a opatrně je odlepte. Během smažení kofty občas otočte.

4) Hotové kofty vyjměte a přendejte na savou papírovou utěrku.

Na kari omáčku potřebujete:1 velkou nebo 2 menší cibule,celé koření: 1 bobkový list, 1cm  skořice, 1 tobolku černého kardamomu, 3 hřebíčky, 2 tobolky zeleného kardamomu, 1 lžč celého římského kmínu. 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžč strouhaného zázvoru, 2-3 jemně usekané chilli papričky, 1/2 krájených rajčat z plechovky i se šťávou, mleté koření: 1 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté kurkumy, 1/2 lžč sladké papriky, 1/2 lžč garam masaly.Dále 3 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce ghí (nebo kombinace ghí a oleje), čerstvý koriandr na posypání.

Suroviny na kořeněnou omáčku ke koftám.

Postup 

1) Cibuli rozsekejte v robotu na hrubší pastu. Na středně rozehřátém tuku orestujete všechno celé koření. Jakmile se rozvoní, vmíchejte cibulovou pastu. Dobře míchejte, protože pasta má tendenci se přichytávat. Až cibule zesklovatí, přidejte chilli papričky, zázvor a česnek. Krátce orestujte. Přidejte 1/2 plechovky krájených rajčat a zprudka vyduste na tuk. 

2) Přisypte všechno mleté koření. Rychle orestujte a zastříkněte trochou horké vody. Podle chuti osolte. Přiklopené duste cca hodinu nebo dokud se nevytratí všechny ostré kyselé chutě a tuk se po stranách odděluje. Objem vody udržujte během dušení minimální, až ke konci začněte kari postupně ředit vodou do požadované konzistence.  

3) Metličkou postupně vmíchejte bílý jogurt. Nechte přejít lehkým varem. Do omáčky naskládejte kofty, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s basmati rýží a (nebo) plackami čapátí.

Tipy na přípravu Kofta kari

Kofty se v originálu připravují z hovězího masa, ale můžete použít jakékoli jiné, které vám chutná (kuřecí, krůtí nebo směs). Vždy je ale lepší, pokud je maso trochu tučné.

Rajčata z plechovky nahraďte čerstvými rajčaty pouze v případě, že jsou plně vyzrálá na slunci a tudíž sladká. Jinak bude kari kyselé a někdy je třeba ho dosladit.

Pokud nechcete, nemusíte dělat cibulovou pastu v robotu, cibuli jen pokrájejte  najemno. Pasta se ale do základů kari používá často. Pokrm je pak jemnější, cibulka se i rychleji zredukuje a zesládne. Proto pokud nemáte dost času na dlouhé dušení pokrmu, určitě si cibulovou pastu v robotu udělejte.

Kofty si můžete nasmažit najednou ve větším množství a část jich dát zamrazit. Příště už jen uděláte omáčku a oběd je hotový za poloviční dobu. 

Masové kofty neskladujte odděleně od omáčky, ale vložte je do ní. Natáhnou do sebe šťávu a chuť.

 

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 22.11.2021 7:50 | karma článku: 28,88 | přečteno: 5503x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2342x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2206x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

"Indiánské léto" aneb připravte dětem ty nejkrásnější prázdniny!

Zabavit malé děti není někdy jednoduché. Možná i vy si letos odpustíte zahraniční dovolenou a zůstanete raději na chalupě. Mám pro vás několik osvědčených tipů, které dětí zabaví a neutratíte za ně celé jmění.

13.7.2021 v 9:05 | Karma: 14,71 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kořeněné brambory nebo rýže "po indicku" - to je lahodná večeře do 30 korun

Indická kuchyně nejsou jen krémové omáčky se šťavnatými kousky masa, které znáte z restaurací. Zejména ta domácí je velice skromná, ale díky voňavému koření dokáže i z pár obyčejných surovin vykouzlit fantastický chuťový zážitek.

15.6.2021 v 8:30 | Karma: 16,49 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Co vás po zimě zaručeně postaví na nohy? Česnek, zázvor a chilli v pikantním kari!

Zázvor, česnek, cibule a chilli - to je opravdu silná sestava pro posílení imunity. V jemné smetano-jogurtové omáčce s mletým kuřecím masem se navíc promění v úžasný chuťový zážitek.

9.3.2021 v 9:37 | Karma: 12,58 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Talíř dušené zeleniny vás neláká? Na indický způsob si ji zamilujete!

Možná máte vůli zkusit to trochu zdravěji, ale talíř dušené zeleniny vás moc neláká. Upravte ji na indický způsob a přimíchejte pikantní voňavé koření. Přípravu zvládne i začátečník a slibuji, že tentokrát si opravdu pochutnáte!

4.2.2021 v 10:16 | Karma: 9,59 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

To budete chtít ochutnat! Mleté krůtí maso v pikantní hřejivé omáčce.

Hledáte inspiraci pro přípravu mletého masa? Vyzkoušejte jemné krůtí kebaby v omáčce provoněné směsí indického koření, říznuté trochou chilli. Podívejte se na můj super-jednoduchý recept, který se vždycky povede a nikdy nezklame.

24.11.2020 v 10:16 | Karma: 9,97 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Co nás nezabije, to nás... Sežere! Aneb veselý Halloween v mojí kuchyni

Vařené prsty v rohlíku, vyděšený banán nebo duchařská pizza? O Halloweenu vás může potkat opravdu cokoli. Zachovejte rozumnou míru paniky a nechte se inspirovat vtipnými i hororovými pochoutkami.

31.10.2020 v 17:56 | Karma: 16,00 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Celozrnná příloha, kterou si zamilujete - chlebové placky čapátí

Indická kuchyně nemusí zrovna patřit mezi vaše oblíbené, ale jedna typická "specialitka" by vám určitě uniknout neměla: Celozrnné chlebové placky čapátí. Jednoduchá variabilní příloha, která se hodí snad ke všem jídlům.

26.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,47 | Přečteno: 1663x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Připravte se na nevšední chuťový zážitek: Trhané kuřecí maso v pikantní čočce

Občas je třeba zariskovat a zkusit něco neotřelého. Výsledkem může být láska na první ochutnání. Haleem kari kombinuje zemité luštěniny, křehké maso provoněné masalou, hřejivou směs koření, pikantní chilli i osvěžující citrón.

14.10.2020 v 10:31 | Karma: 15,14 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Neodolatelná podzimní specialita: Hutný luštěninový dhal s vůní indického koření

Udělejte radost svému tělu a pusťte si do života (a na talíř) víc luštěnin! Obsahují málo tuku, zasytí a dodají bílkoviny, vlákninu i minerály. Držte se mých osvědčených tipů a snadno se vyhnete problémům s nadýmáním!

24.9.2020 v 10:37 | Karma: 19,43 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Podzimní polévky se špetkou indické inspirace: Pochutnáte si a nabudíte imunitu!

Můj dnešní výběr polévek je, jak jinak, inspirován "špetkou Indie". Věděli jste, že zázvor, česnek, kurkuma nebo chilli polévku nejen skvěle dochutí, ale podpoří i vaši imunitu?

9.9.2020 v 7:24 | Karma: 15,27 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Cizrnový karbanátek aneb falafel - jak chutná a jak jej připravit?

Když se řekne "cizrnové karbanátky" zní to možná až moc zdravě, abyste je vůbec chtěli zkusit. Tak tedy pozor, prozradím vám jedno důležité, zarputile tutlané tajemství všech vegetariánů!

27.7.2020 v 7:26 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší limetková zmrzlina? Ta z avokáda!

Limetková zmrzlina z avokáda? Co je zase tohle za blbost...? Ano, napadlo mě to samé co teď vás. Ale pak jsem recept zkusila a objevila úžasně osvěžující, krémovou, krásně zelenkavou limetkovou zmrzlinu - z avokáda!

14.7.2020 v 7:07 | Karma: 12,51 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Dokážete z cibule a bílého jogurtu uvařit chutný oběd? Indická kuchyně si s tím poradí!

Jedinečnost indické kuchyně spočívá v tom, že dokáže z ničeho navařit plný hrnec jídla. Typickým příkladem je pokrm Punjabi kadhi, ke kterému potřebujete jen jogurt, cibuli, koření a cizrnovou mouku.

30.6.2020 v 7:10 | Karma: 18,83 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hit léta - domácí pistáciová zmrzlina. Jde to i bez zmrzlinovače.

Domácí jahodovou zmrzlinu už máte nejspíš doma v mrazáku. Co když je ale léto dlouhé, jahody se přejí a chce to nějakou změnu? Vyzkoušejte poctivou pistáciovou zmrzlinu.

24.6.2020 v 10:10 | Karma: 16,57 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Ideální letní dezert bez lepku a laktózy? Vyzkoušejte indický rýžový pudink.

Nadýchaný dezert z voňavé basmati rýže a kokosového mléka ochucený sezónním ovocem je lehký a vláčný, zasytí a dodá důležité živiny.

15.6.2020 v 11:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 778x | Diskuse| Ona
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!