Připravte se na nevšední chuťový zážitek: Trhané kuřecí maso v pikantní čočce

14. 10. 2020 10:31:24
Občas je třeba zariskovat a zkusit něco neotřelého. Výsledkem může být láska na první ochutnání. Haleem kari kombinuje zemité luštěniny, křehké maso provoněné masalou, hřejivou směs koření, pikantní chilli i osvěžující citrón.

Haleem kari je pokrm zajímavý chuťovou rozmanitostí i strukturou. Luštěniny jsou rozmačkané na pyré (téměř do polévkové konzistence) a kuřecí maso natrhané na velmi jemné kousky. Všechny jeho netradiční chutě jsou tak dokonale propojené.

Recept není vůbec složitý, ale příprava zaměstná tři hrnce a tři plotýnky. Celý trik pikantní a zároveň sametově jemné, dokonale propojené chuti spočívá v délce pomalého dušení. Jestli máte papiňák - šup s ním na sporák. Já ho nemám, takže nechávám probublávat na nízký stupeň až 3 hodiny. Uvedené množství v receptu je na 6 porcí - takže upravte dle velikosti vaší rodiny :-)

Potřebujete:

Na luštěninové pyré: 4 různé druhy luštěnin - od každého cca 70gr: žlutá čočka (mung dal,) červená čočka (masoor dal), žlutý hrách (chana dal), bílá čočka (urid dal), 40gr basmati rýže, 40gr bulguru, 1 lžíci kurkumy, 1 lžičku soli.

Na vařené kuřecí maso: 500gr kuřecích stehen nebo řízků (i s kostí), 1 lžíci celé směsi koření garam masala, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky kurkumy.

Na kari omáčku: 3 cibule pokrájené najemno, 1 hrnek oleje, 2 lžičky prolisovaného česneku, 2 lžičky strouhaného zázvoru, 3-4 pokrájené chilli papričky, cca 1 lžičku od každého: lehce podrcený celý koriandr, kurkuma, mletá garam masala, mletý římský kmín, sůl, pepř. 4 velká sladká rajčata rozsekaná na pastu, čerstvá šťáva z jednoho velkého citronu (nebo 2 menších citrónů). Na finální dochucení: sušené listy pískavice, čerstvý koriandr.

Postup:

1) Smíchejte všechny druhy luštěnin, zalijte vodou a nechte stát přes noc. Odděleně namočte i rýži a bulgur. Druhý den vodu slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Luštěniny, rýži i bulgur nasypte do jednoho hrnce a přidejte kurkumu.

2) Vše zalijte dostatečným množstvím vody a přiveďte k varu. Naběračkou seberte pěnu z hladiny a vyhoďte. Na nízký stupeň vařte doměkka. Doba varu je cca 1,5 hodiny. Luštěniny jsou dostatečně vařené, pokud je snadno rozmáčknete lžící.

3) Jakmile jsou luštěniny měkké, vše částečně slijte. Slitou vodu zachyťte pro případ, že bude třeba pyré později doředit. Přidejte lžičku soli a vše rozmačkejte nebo rozmixujte na jemné pyré. Hustota pyré je podobná krémové dýňové polévce. Pokud jste luštěniny slili moc a pyré je moc husté, nařeďte ho zachycenou vodou.

4) Odděleně uvařte kuřecí maso. K omytému osušenému masu přisypte garam masalu, kurkumu a sůl a ve 2-3 sklenkách vody uvařte doměkka.

5) Vařené maso oberte a natrhejte na velmi malé kousky, které ještě usekejte nožem. (Vývar ani kosti v tomto receptu dále potřebovat nebudeme).

6) Cibuli opečte do zlato-hněda na 1 hrnku oleje. Přidejte česnek, zázvor, chilli papričky a za stálého míchání krátce opečte.

7) Vmíchejte sypké koření krátce opečte a dle chuti osolte. Přidejte rajčata, zakryjte a vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody a vše duste na nízký stupeň 2-3 hodiny. Vždy po 20 minutách zkontrolujte, zda se omáčka odspodu nepřichytává, promíchejte a podle potřeby přidejte malé množství vody. Hmoty bude v hrnci postupně ubývat a napovrch bude vystupovat kořeněná pikantní šťáva.

8) Základ omáčky je hotový, jakmile se vytratí nakyslé aroma cibule a česneku a zůstane jen hřejivá jemná vůně koření. Do hotového základu vmíchejte trhané kuřecí maso i luštěninové pyré.

9) Vše dobře promíchejte a přidejte citronovou šťávu. Pokud je třeba kari naředit, použijte slitou vodu z vývaru. Před podáváním kari posypte sušenou pískavicí, čerstvým koriandrem a zakápněte citrónem.

Haleem kari je vlastně takový malý podvod: Když nikomu neřeknete, že pyré je z čočky, většina strávníků to vůbec nepozná. Snadno tak propašujete na talíř něco zdravějšího i zarytým odpůrcům luštěnin.

Autor: Valijah Rashidová | středa 14.10.2020 10:31 | karma článku: 15.14 | přečteno: 1009x

Další články blogera

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma článku: 17.86 | Přečteno: 1307 | Diskuse

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma článku: 13.01 | Přečteno: 458 | Diskuse

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 5496 | Diskuse

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma článku: 17.81 | Přečteno: 2309 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 133 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 303 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.29 | Přečteno: 168 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.12 | Přečteno: 9158 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 427 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1861

Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná! 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...