Haleem kari je pokrm zajímavý chuťovou rozmanitostí i strukturou. Luštěniny jsou rozmačkané na pyré (téměř do polévkové konzistence) a kuřecí maso natrhané na velmi jemné kousky. Všechny jeho netradiční chutě jsou tak dokonale propojené.
Recept není vůbec složitý, ale příprava zaměstná tři hrnce a tři plotýnky. Celý trik pikantní a zároveň sametově jemné, dokonale propojené chuti spočívá v délce pomalého dušení. Jestli máte papiňák - šup s ním na sporák. Já ho nemám, takže nechávám probublávat na nízký stupeň až 3 hodiny. Uvedené množství v receptu je na 6 porcí - takže upravte dle velikosti vaší rodiny :-)
Kari omáčka kombinuje čtyři různé druhy luštěnin (zleva): žlutá čočka (mung dal), červená čočka, bílá čočka (urid dal), žlutý hrách (chana dal). (Foto: Valijah Klásová Rashidová)
Potřebujete:
Na luštěninové pyré: 4 různé druhy luštěnin - od každého cca 70gr: žlutá čočka (mung dal,) červená čočka (masoor dal), žlutý hrách (chana dal), bílá čočka (urid dal), 40gr basmati rýže, 40gr bulguru, 1 lžíci kurkumy, 1 lžičku soli.
Na vařené kuřecí maso: 500gr kuřecích stehen nebo řízků (i s kostí), 1 lžíci celé směsi koření garam masala, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky kurkumy.
Na kari omáčku: 3 cibule pokrájené najemno, 1 hrnek oleje, 2 lžičky prolisovaného česneku, 2 lžičky strouhaného zázvoru, 3-4 pokrájené chilli papričky, cca 1 lžičku od každého: lehce podrcený celý koriandr, kurkuma, mletá garam masala, mletý římský kmín, sůl, pepř. 4 velká sladká rajčata rozsekaná na pastu, čerstvá šťáva z jednoho velkého citronu (nebo 2 menších citrónů). Na finální dochucení: sušené listy pískavice, čerstvý koriandr.
Postup:
1) Smíchejte všechny druhy luštěnin, zalijte vodou a nechte stát přes noc. Odděleně namočte i rýži a bulgur. Druhý den vodu slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Luštěniny, rýži i bulgur nasypte do jednoho hrnce a přidejte kurkumu.
Luštěniny vždy vařte v nesolené vodě a přidejte lžičku kurkumy. Jsou pak lépe stravitelné a nenadýmavé. (Foto: Valijah Klásová Rashidová)
2) Vše zalijte dostatečným množstvím vody a přiveďte k varu. Naběračkou seberte pěnu z hladiny a vyhoďte. Na nízký stupeň vařte doměkka. Doba varu je cca 1,5 hodiny. Luštěniny jsou dostatečně vařené, pokud je snadno rozmáčknete lžící.
3) Jakmile jsou luštěniny měkké, vše částečně slijte. Slitou vodu zachyťte pro případ, že bude třeba pyré později doředit. Přidejte lžičku soli a vše rozmačkejte nebo rozmixujte na jemné pyré. Hustota pyré je podobná krémové dýňové polévce. Pokud jste luštěniny slili moc a pyré je moc husté, nařeďte ho zachycenou vodou.
4) Odděleně uvařte kuřecí maso. K omytému osušenému masu přisypte garam masalu, kurkumu a sůl a ve 2-3 sklenkách vody uvařte doměkka.
5) Vařené maso oberte a natrhejte na velmi malé kousky, které ještě usekejte nožem. (Vývar ani kosti v tomto receptu dále potřebovat nebudeme).
6) Cibuli opečte do zlato-hněda na 1 hrnku oleje. Přidejte česnek, zázvor, chilli papričky a za stálého míchání krátce opečte.
7) Vmíchejte sypké koření krátce opečte a dle chuti osolte. Přidejte rajčata, zakryjte a vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody a vše duste na nízký stupeň 2-3 hodiny. Vždy po 20 minutách zkontrolujte, zda se omáčka odspodu nepřichytává, promíchejte a podle potřeby přidejte malé množství vody. Hmoty bude v hrnci postupně ubývat a napovrch bude vystupovat kořeněná pikantní šťáva.
8) Základ omáčky je hotový, jakmile se vytratí nakyslé aroma cibule a česneku a zůstane jen hřejivá jemná vůně koření. Do hotového základu vmíchejte trhané kuřecí maso i luštěninové pyré.
Luštěninové pyré, omáčka a trhané maso. Vše už stačí jen promíchat a dochutit. (Foto: Valijah Klásová Rashidová)
9) Vše dobře promíchejte a přidejte citronovou šťávu. Pokud je třeba kari naředit, použijte slitou vodu z vývaru. Před podáváním kari posypte sušenou pískavicí, čerstvým koriandrem a zakápněte citrónem.
Haleem kari je vlastně takový malý podvod: Když nikomu neřeknete, že pyré je z čočky, většina strávníků to vůbec nepozná. Snadno tak propašujete na talíř něco zdravějšího i zarytým odpůrcům luštěnin.