Celozrnná příloha, kterou si zamilujete - chlebové placky čapátí
Placky čapátí jsou asi nejrozšířenější přílohou v indické kuchyni. Ano, dokonce vítězí i nad basmati rýží, což je asi dáno hlavně tím, že pro mnoho Indů je basmati drahá a nemohou si ji dovolit. Oproti tomu na pět placek čapátí potřebujete jen hrnek celozrnné mouky atty, 1/4 hrnku vody, 1 lžíci oleje a půl lžičky soli.
Co je mouka atta a proč ji nedoporučuji nahrazovat jiným typem celozrnné mouky, se dozvíte dole v šedé tabulce.
Příprava těsta na čapátí je opravdu velmi jednoduchá. Někde se sice dočtete, že těsto je třeba hníst alespoň patnáct minut a ještě při určité teplotě... Ale takovými pomluvami se vůbec nenechte odradit. Je to celkem hračka - zejména, pokud žijete ve střední Evropě a vlastníte zázrak jménem kuchyňský robot s hákem! :-)
Jednoduše nasypete všechny suroviny do zadělávací mísy a na výkon 4 necháte běžet asi tři minuty. Těsto je krásně vláčné a pevné.
Hotové těsto zformujte do bochánku. Doporučuji potřít si ruce olejem, bude se vám lépe pracovat a těsto nebude na rukách ulpívat. Indky si ruce potírají máslem ghí. Ať už použijete ghí nebo levnější olej, samotným plackám takové osvěžení prospěje víc, než když si ruce namáčíte do mouky a tím zvyšujete výslednou hustotu těsta.
Těsto natrhejte na pět až šest kousků. Záleží jak velké chcete placky mít (nebo jak velkou máte pánvičku). Z každého kousku vytvarujte kuličku.
Placky čapátí by měly být dokonale pružné ohebné a během opékání se nafouknout. Docílíme toho tím, že je před rozválením dobře propracujeme rukama. Existuje několik různých způsobů, jak na to. Já se od švagrové naučila tyto dva "grify":
1) Nejprve každou kuličku po okrajích palci zploštíme a vytvoříme malé placky. Upřímně se přiznám, že popsat slovy tento úkon je nad mé síly, takže jsem ho raději natočila na video:
2) Pak ještě každou placičku několikrát natáhnu, přehnu a složím... Opět můj "akurátní" popis raději doplňuji krátkým videem. Tak do těsta dostanu víc vzduchu a zároveň je poskládané v tenkých vrstvičkách.
Z každého kousku nakonec znova vytvaruji kuličku a válečkem rozválím na tenký kulatý plát. Na rozválení těsta můžete použít trochu mouky.
Ačkoli je atta celozrnná mouka, velmi dobře se s ní pracuje a můžete placky rozválet opravdu dotenka, aniž by se roztrhaly.
Čapátí opékáme na pánvi. Na pánvičku kápněte jen pár kapek oleje a vytřete je papírovým ubrouskem. Více oleje na opékání není potřeba. Tradičně se placky opékají na celo-železné pánvi tawa zcela bez tuku. To ale na evropských pánvičkách možné není. Pánev nejprve rozpalte na stupeň 10. Pak teplotu snižte na stupeň 7-8.
Placku opečte z jedné strany. Na horní syrové straně už začnou vyskakovat malé vzduchové kapsičky a na spodní se tvoří nahnědlé puchýřky. Placku obraťte, teď už by se měla nafouknout pořádně. Srolovanou utěrkou lehce ťukněte jen do těch míst, kde se placka nenafukuje. Mělo by jí to pomoc se zvednout.
Hotovou placku potřete kouskem másla. Vždy jen horní stranu. Protože je skládáme na sebe, omastí se spodní strana od spodní potřené placky.
Hotové čapátí, ale i těsto můžete skladovat 2-3 dny v ledničce. Těsto potřete olejem a dejte do uzavíratelné nádoby. Můžete si tak vždy připravit čerstvou placku. Hotové placky je nejlepší zabalit do utěrky a ještě vložit do plastové krabičky nebo aspoň pevně zabalit do alobalu.
Co je mouka atta
|
Čapátí se jako příloha hodí k mnoha různým pokrmům. V indické kuchyni jsou to hutné luštěninové pokrmy a polévky, masitá i zeleninová kari, grilované nebo pečené maso, ale třeba i míchaná vajíčka. Podávat je tedy můžete k jakýmkoli jídlům, které jsou konzistencí podobné. Placky se také potírají hutnými (obvykle luštěninovými) pomazánkami, obloží zeleninou a balí na způsob wrappů. Podávají se s pikantním čatní k čerstvé i nakládané zelenině.
A jak jíst za pomocí placky jen tak rukama bez příboru? O tom vám ráda povím v některém z dalších článků. Určitě to totiž stojí za to vyzkoušet!
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!