Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyrobte dárky s vůní vánočního koření

Voňavé, originální (i k zakousnutí) - přesně takové jsou dárky vlastní výroby. Prohlédněte si tipy na dárky pro kamarádky, babičky nebo kolegyně a užijte si tvořivou předvánoční atmosféru.  

Největší a nejdražší dárky mám nakoupené už od listopadu. Horší je to ale s drobnostmi pro kamarádky a širší rodinu. Když jsem v obchodech sháněla drobné dárky pro radost, měla jsem občas pocit, že této kategorii vládne kýčovitý plast popřípadě designové, leč neúměrně předražené, vychytávky. Začala jsem tedy dárky vyrábět a reakce obdarovaných mě mile překvapily. Zde je přehled těch, které měly největší úspěch:

Skořicové stromečky potpourri

Skořicové stromečky plněné kořením.
Potřebujete: Odstřižky barevných látek, bavlnky, kousky celé skořice na kmínky. Na náplň stromečku: Nalámané kousky skořice, badyánu, celý hřebíček a zelený kardamom. Není nutná ale hodí se i tavná pistole. 

Z látek vystřihněte trojúhelníky a po delších stranách sešijte. Můžete je sešít na stroji nebo ručně ozdobným stehem. Ze spodní strany přichyťte tavnou pistolí kmínek stromku (dovnitř stromečku) a naplňte je směsí koření. Pro plnější vzhled můžete ještě přisypat trochu suché rýže nebo drobnou čočku. Na špičku stromečku všijte ouško na zavěšení. Pokud stromečky sešíváte v ruce, pak jen povytáhnete a zauzlujete jeden steh.  

Ruční steh je sice pracnější, ale bude vypadat podstatně lépe.

Pečený vánoční čaj

Potřebujete: 2,8 kg citrusů (váha je po oloupání tedy bez slupek) z toho 1 grep, 1 citrón a zbytek v poměru 1:1 mandarinky a pomeranče, 1 kg krystalového cukru, 5 cm očištěného zázvorového kořene pokrájeného na tenké nudličky, 5 kousků celé skořice, 15 hvězdiček anýzu, 2 lžičky hřebíčku a 2 dcl rumu (můžete vynechat, ale byla by to škoda :-))

Postup: Oloupané citrusy pokrájené na kostky rozprostřete do velkého pekáče. Rovnoměrně zasypte cukrem a přidejte ostatní uvedené suroviny. Čaj pečte nezakrytý v troubě na 220°C cca půl hodiny. Občas promíchejte. Pečený čaj ihned po vyjmutí z trouby plňte do uzavíratelných sklenic, které pevně uzavřete a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. 

Uvedené množství stačí na 10 menších sklenic. Doporučené dávkování pro přípravu nápoje jsou 3 lžíce pečeného čaje zalitého 200 - 250 ml vroucí vody. 

Naložený sýr v pikantní indické čalamádě

Nakládané sýry v pikantní indické čalamádě.
Potřebujete: 120 g plísňového sýru pokrájeného na kostky (ideální je Hermelín), 1 a 1/2 lžíce pikantní indické čalamády "pickles", hrnek olivového oleje, uzavíratelná čistá sklenice o objemu 250 ml.

Na dno sklenice dejte polovinu čalamády. Protože jsou čalamády hutné, nařeďte je trochou olivového oleje. Vedle v misce smíchejte sýr se zbytkem čalamády a olejem. Vše dobře promíchejte a vlijte do připravené sklenice. Sklenicí několikrát lehce zatřeste, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Takto naložené sýry nechte stát 3 dny v pokojové teplotě. Pak přendejte do lednice a nechte stát další 2 týdny.

Skořicové ozdoby na stromeček

Skořicové ozdoby na stromeček
Na těsto potřebujete: 1 hrnek jablečného pyré (třeba od hamé), 1 a 1/2 hrnku mleté skořice. Na výrobu ozdob: brčko, vykrajovátka na cukroví, pečící papír. (Uvedené množství je na 20 ozdob).

Z pyré a mleté skořice vypracujte vláčné těsto s konzistencí plastelíny. Těsto rozválejte válečkem a vykrajujte jednotlivé ozdoby. U horního okraje brčkem vypíchněte otvor na provlečení provázku nebo stužky. Ozdoby skládejte na pečící papír a sušte v pokojové teplotě zhruba 24 hodin. Během sušení je alespoň třikrát otočte aby se neprohnuly. Hotové ozdoby opatřete provázkem na zavěšení. 

Poznámka: Skutečný poměr pyré a skořice záleží na hrubosti mleté skořice a hustotě pyré. Může se tedy lišit v závislosti na kvalitě těchto surovin.

Při práci s těstem si potřete ruce i váleček rostlinným olejem, těsto se nebude lepit. 

Ozdoby můžete místo sušení upéct v troubě - pečte je zvolna cca 3 hodiny na 90°C. Během pečení je několikrát obraťte, aby se neprohnuly. 

Ozdoby velmi intenzivně voní několik let.

 

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 26.11.2019 15:58 | karma článku: 17,39 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  9:03

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. května 2024

Premium Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Policisté obvinili muže, který v motorovém člunu najížděl na rybáře a zranil ho

20. května 2024  8:42

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Českých Budějovic z trestného činu výtržnictví a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!