Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je to tapioka a proč dát této prastaré surovině šanci?

Možná jste už v nějaké alternativní kavárně nebo zdravé výživě zahlédli kelímky s neobvykle vyhlížejícím perličkovým dezertem. Co se skrývá pod názvem "tapiokový pudink" a proč byste ho měli vyzkoušet?

Na první pohled podivně vyhlížející "amarouny" jsou ve skutečnosti do perel slisovaný škrob z kořenů manioku jedlého. Domovinou této rostliny je Jižní Amerika, odkud se postupně rozšířila do Asie a Afriky. Tapioka se údajně pěstovala už čtyři tisíce let před Kristem a tvořila důležitou složku potravy Mayské civilizace. Dnes je nejvíce zastoupena zejména v brazilské a asijské kuchyni. 

Namočené tapiokové perly.

Tapioka - výhody a nevýhody

Proč ano:

  • Neobsahuje lepek. Je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.
  • Pokud na přípravu pudinku použijete rostlinné mléko (kokosové, sójové apod.), lze ji konzumovat i při alergiích na laktózu a mléčnou bílkovinu.
  • Obsahuje hořčík, železo a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
  • Má velmi nízký obsah cholesterolu.
  • Obsahuje rezistentní škrob, který ve střevech působí podobně jako vláknina. (V Indii se tapiokový pudink podává malým dětem jako první pomoc při potížích s trávením a nadýmáním).

Proč ne:

  • Pro vysoký obsah sacharidů není vhodná při  nízko-karbohydrátové dietě. Ze stejného důvodu by její užití měli zvážit i diabetici.
  • Je poměrně dost kalorická: Na 100g tapioky cca 350 kalorií.

 

Zatímco v Brazílii z tapioky připravují kdeco - od placek po křupavé sýrové bochánky, u nás je nejrozšířenější tapiokový pudink. Na jeho přípravu se používá právě škrob slisovaný do malých perliček. 

Jak tapioka chutná? Obecně se tvrdí, že je zcela bez chuti. Není to tak docela pravda. Máte-li citlivější chuťové pohárky, budete její chuť identifikovat někde mezi vaječným bílkem a hořkými mandlemi. 

Tapiokový pudink s dušenými jablky, praženými kešu ořechy a karamelem.

Recept na tapiokový pudink

Potřebujete: 1/2 hrnku tapiokových perel (hrnek = 250 ml), 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 1 hrnek vlažné vody, 2 lžíce agávového sirupu (nebo třtinového cukru, medu apod.).Na ochucení hotového pudinku: Čerstvé nebo kompotované ovoce, strouhaná čokoláda, směs strouhaného kokosu a oříšků apod.

Tapiokový pudink s kompotovaným ovocem a ořechy.

Postup: Tapiokové kuličky nasypte do hrnce, přidejte mléko, vodu a sladidlo. Promíchejte a nechte stát několik hodin nebo přes noc. Za častého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu, stále promíchávejte a povařte 5 - 10 minut. Tapioka začne houstnout jako klasický pudink. Odstavte ze sporáku a nalijte do připravených misek. Přidejte ovoce, čokoládu, oříšky apod. a podávejte.

Tapiokový pudink po vychladnutí ještě lehce zahoustne. Nevařte ho proto úplně do tuha. Ze sporáku ho stáhněte ve chvíli, kdy má konzistenci klasického pudinku nebo krupicové kaše.

Z rozmixovaných čerstvých jahod a tapiokových perel připravíte také šťavnaté hutné želé na dorty a zákusky. Stačí jen rozmixovat tapiokové perly namočené ve vodě s čerstvými jahodami (případně dosladit medem), povařit 5 - 10 minut (stejně jako v receptu na pudink) a rozetřít na dezert. Želé z tapioky je hutné a šťavnaté.

Tapiokové želé.

Skvělá obměna tohoto želé jsou pomerančové mističky. V tomto případě je část vody nahrazena vymačkanou šťávou z pomerančů. Mléko se již nepřidává. Tedy na 1/2 hrnku tapiokových perel je třeba celkem 650 ml tekutiny (čerstvá pomerančová šťáva doplněna vodou). Želé povaříme do zhoustnutí a nalijeme do očištěných vydlabaných mističek z kůry pomerančů.

Pomerančové mističky s tapiokovým želé.

 

Autor: Valijah Rashidová | čtvrtek 9.1.2020 8:00 | karma článku: 12,29 | přečteno: 5501x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5507x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2354x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!