Domácí indický sýr "panýr" zvládnete vyrobit snadno. Čím vás nadchne?
Ne náhodou je tento na přípravu nenáročný sýr "vynálezem" tradiční indické domácnosti. Pro vegetariány představuje mléčný panýr ideální zdroj živočišné bílkoviny.
Ingredience:1L tučného mléka, 0,5 dcl octa nebo citrónové šťávyPostup:
- Mléko nalijte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Povařte dvě minuty a přidejte trochu octa. Ihned se začne oddělovat syrovátka od bílkoviny a formovat tuhé hrudky.
- Pokud je třeba, přidejte ještě ocet (na 1L mléka potřebujete maximálně 0,5 dcl srážedla). Bílé hrudky zceďte a nasypte do cedníku vystlaného plátýnkem. Propláchněte pod tekoucí vodou. Sýr můžete využít takto sypký nebo ho zformovat do bločku:
- Hrudky sýra ponechte v plátýnku. Pořádně vyždímejte a pevně zabalte. Nechte ho odkapávat na obráceném cedníku. Abyste se zbavili co nejvíce vody, doporučuji zabalený sýr ještě zatěžkat.
Z 1 litru mléka připravíte panýr ve velikosti nakládané mozzarelly (cca 150gr), což odpovídá dvěma porcím.
Využití panýru v sypké formě
Panýr můžete zpracovat ihned po zcezení v sypké formě. Připravíte z něj třeba pomazánky, cheescake nebo se inspirujte indickými bezlepkovými placičkami tikky:
Bezlepkové placičky "tikka"K panýru přidejte 2 nastrouhané vařené brambory, jemně pokrájenou cibulku, trochu strouhaného zázvoru, usekané čerstvé bylinky, indickou směs koření garam masala, 2 lžíce cizrnové mouky, sůl a pepř. Zpracujte pevné těstíčko, ze kterého tvarujte placičky "tikky". Opékejte v tuku na pánvi z obou stran. Podávejte s pikantní zálivkou k salátu, čerstvé zelenině apod.
Pomazánka z čerstvého panýru a bylinekPanýr vyšlehejte s 1/2 kelímku bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 1 lžící limetkové šťávy. Podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte usekané bylinky (kopr, řeřicha, libeček apod.) Podávejte s čerstvým pečivem, bramborami v alobalu apod.
Využití panýru v bločku
Největší výhoda panýru je, že dobře snáší vysoké teploty a neroztéká se. Před další úpravou ho můžete marinovat v oleji a pikantním koření.
Kostky marinovaného panýru, slaniny, cibule a papriky napichujte na špízy. Grilujte a podávejte s pečenou zeleninou.
Než sýr zformujete do bločku, můžete ho osolit a ochutit čerstvými bylinkami, usekanou chilli papričkou, olivami apod. Takto se hodí do zeleninových salátů nebo krémových polévek.
Kostky panýru se v indické kuchyni podávají v kari omáčkách. Třeba v jemné kokosové omáčce s hráškem (Matar panýr) nebo v omáčce z kešu ořechů, rajčat, papriky a sladké smetany (Shahi panýr masala). Jako příloha je vhodná basmati rýže nebo placky.
Silnější plátky můžete obalit ve vajíčku u a smažit v oleji jako klasický obalovaný "smažák".
Poznámka:Mléko na přípravu panýru musí být tučné. Ideální je mléko z farmy minimálním obsahem tuku 3,5%. Dno hrnce ve kterém vaříte mléko, potřete tenkou vrstvou másla ghí - vroucí mléko se nepřipálí. Citrónovou šťávu nejprve zceďte abyste odstranili dužinu a drobné pecky. Hotový panýr můžete zmrazit nebo jej v misce zalijte vodou, aby byl zcela ponořený a takto uchovejte v lednici. Každý den vodu vyměňte, panýr vydrží až týden. |
Jak vidíte, využití panýru se nemusí omezovat pouze na indickou kuchyni, ačkoli kari s panýrem jsou opravdu lahodné pokrmy. V některém dalším článku vám představím recepty na nejlepší z nich.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo
Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...
Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...
Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic
Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...
Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem
Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...
Specialista na controlling - HO, dovolená navíc #x4FEf
INDEX NOSLUŠ s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
40 000 - 50 000 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!