Jak uvařit kari Máslové kuře, aby chutnalo jako z indické restaurace?
Dneska to nebude žádná dietka! Máslové kuře vyžaduje pořádnou dávku másla a závěrečnou tečku z tučné smetany. Je to jemné krémové kari a pokud zredukujete dávku chilli, bude chutnat i malým dětem.
Základem je správné koření, takže prosím - pytlíčky ze supermarketu s nápisem "kari koření" strčte někam... hluboko do šuplíku. Dnes budeme vařit pravé indické kari a k tomu je třeba i pravé indické koření. Abyste docílili dokonalé chuti, na kari Máslové kuře potřebujete tuto trojici: (zleva) zelený kardamom, muškátový květ a pískavici.
Potřebujete: 2 kuřecí prsa nakrájená na větší kostky, 6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky, 6 tobolek zeleného kardamomu, 3 větší kousky muškátového květu, hrst pískavice (kasoori methi), 1-2 celé chilli papričky (můžete zcela vynechat), špetka mletého kardamomu (pokud nemáte mletý kardamom, podrťte tmavá zrníčka uvnitř tobolek celého kardamomu) , 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce medu, 100 ml tučné smetany, přepuštěné máslo ghí, 1 cm strouhaného čerstvého zázvoru, lžička prolisovaného česneku.
1) Na másle ghí opečte ze všech stran kousky kuřecího masa. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou.
2) Ve stejném tuku krátce opečte tobolky kardamomu (nejdříve je lehce rozmáčkněte) a muškátový květ. Přidejte česnek, krátce opečte a vmíchejte rajčata.
Nařeďte malým množstvím vody. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a přikryté duste půl hodiny. Rajčatový základ přendejte do robotu a nahrubo rozmixujte. Celé koření nevyndavejte, také ho rozmixujte.
3) Vedle na pánvi rozehřejte nové ghí. Krátce opečte strouhaný zázvor a chilli papričky. Přidejte umixované rajčatové pyré, mletou papriku a podle chuti dosolte.
4) Nařeďte troškou vody a vše dobře promíchejte. Do kari vložte opečené kousky kuřecího masa. Duste 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké. Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!
5) Jakmile je maso zcela měkké a tuk se oddělí od omáčky, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu.
6) Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – pískavici, neboli „řecké seno“. Sušené lístky rozetřete v dlaních. Tím oddělíte stonky od lístečků. Stonky jsou tuhé, vyhoďte je a do kari použijte pouze lístky. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí nebo basmati rýží.
Ghí, obyčejné máslo nebo olej?V tomto receptu není vhodné nahrazovat ghí rostlinným olejem. Kari se jmenuje „máslové kuře“, takže chuť másla musí být opravdu zřetelná. Pokud nemáte přepuštěné máslo ghí, použijte klasické máslo smíchané s trochou oleje. Pokud vybíráte ghí, doporučuji pořídit ta indická, která se u nás dají už běžně sehnat. Od těch evropských se liší způsobem přípravy - vaří se podstatně déle při konstantní velice nízké teplotě. Mají proto vyšší procento tuku a maximálně 0,19% zbytkové vody. Liší se i intenzitou máslové vůně a barvou, která je výrazně žlutá. Během úpravy ghí dochází k odstranění mléčné bílkoviny. Některé zdroje proto uvádí, že je ghí vhodné i při intoleranci na mléčnou bílkovinu. Je ale třeba zvážit, že ghí vždy obsahuje stopy mléčné bílkoviny. Při alergii na mléko, není ghí vhodné vůbec. |
Recept na kari máslové kuře je převzatý z mé knížky Život s chutí kari.
Příště se můžete těšit na kuře s cizrnou Murgh cholay, kuřecí Tikka Masala a lahodné kari z panýru Lababdar.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli
Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...
Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa
Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...
Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden
Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...
Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci
Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!