Luštěniny "po indicku" aneb nejlepší způsob jak si na nich pochutnat.
Díky indické kuchyni jsem se naučila jíst (a taky správně připravovat) luštěniny. Kdysi jsem vystačila s hrachovou kaší a čočkou na kyselo, na které jsem dostala chuť přibližně jednou do roka. V indické domácnosti se ale luštěniny podávají každý den. Dokonce i malým dětem. Jejich organismus si tak prý na trávení luštěnin lépe zvykne a nebude je trápit nadýmání (ačkoli i s tím si umí Indové poradit - viz. šedý box pod článkem).
Dnes vám chci představit kari ze žlutého hrachu "chana dal", který připravuji nejčastěji.
Potřebujete: 3 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 1 velkou cibuli pokrájenou na jemno, 1 rajče pokrájené nadrobno, lžičku celého římského kmínu, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, špetku asafoetidy, chilli papričky (množství dle chuti), lžičku strouhaného zázvoru a 2 prolisované stroužky česneku (nebo použijte už hotovou česnekovo-zázvorovou pastu), sůl, lžíci hnědého cukru, přepuštěné máslo ghí nebo olej na smažení, čerstvé listy koriandru nebo hladkolisté petržele.
Postup:
- Hrách na několik hodin namočte. Slijte, propláchněte pod tekoucí vodou a vařte v nesolené čisté vodě na co nejnižší teplotu dvě hodiny.
- Na ghí nebo oleji krátce opečte celý římský kmín a chilli. Přisypte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání pomalu opékejte 10-15 minut.
- Vmíchejte česnek se zázvorem. Orestujte a postupně přidejte všechno sypké koření – kurkumu, koriandr, asafoetidu a na závěr i sůl a cukr.
- K cibuli a koření přidejte pokrájené rajče a zakápněte trochou vody. Přiklopené duste na nízký stupeň cca 1 hodinu. Vodu můžete v průběhu doplnit, ale před koncem ji nechte z většiny vyvařit.
- Vařený slitý hrách vmíchejte do kořeněné rajčatové omáčky. Vše dobře promíchejte a prohřejte. Podle chuti dosolte, oslaďte a posypte čerstvým koriandrem.
Placičky "tikky" ze žlutého hrachu
Kari chana dal podávám s dušenou basmati rýží a smaženými placičkami. Ne každému totiž vyhovuje kašovitá struktura vařených luštěnin a křupavé placky ze žlutého hrachu jsou dokonalým doplňkem "k zakousnutí". Jejich příprava je super jednoduchá a mohou samostatně posloužit i jako rychlá svačinka.
Potřebujete: 1/2 hrnku namočeného žlutého hrachu (nevařeného!), 1 cibuli rozsekanou na jemno, 2 lžíce cizrnové mouky, prolisovaný česnek, špetku mletého chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl.
Postup:
- Nevařený žlutý hrách rozsekejte v robotu. Všechny uvedené ingredience smíchejte. Do těstíčka můžete přidat i strouhané vařené brambory, květák apod. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte cizrnovou mouku.
- Z těsta tvarujte placičky, které opékejte v dostatečném množství oleje (musí být alespoň z poloviny ponořené) přibližně dvě minuty z každé strany. Po vyjmutí z oleje přendejte na savý ubrousek.
K dokonalosti dnešního pokrmu chybí už jen drobnost: Jogurtová rajta! Napadlo vás už někdy kombinovat pálivé luštěninové kari s bílým jogurtem? Určitě to vyzkoušejte. Jogurt ještě můžete (ačkoli vůbec nemusíte) ochutit čerstvými bylinkami, špetkou soli a limetkovou šťávou.
A ještě jeden tip závěrem: Toto fantastické kari můžete využít i jako studenou pomazánku. Výborné je třeba v kombinaci s čerstvými listy salátu (nebo vařeným vajíčkem) zabalené jako wrap.
Jak snížit nadýmavý účinek luštěnin:
|
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Íránský prezident je po smrti, uvádí média. Záchranáři našli trosky vrtulníku
Některá íránská média tvrdí, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřeli prezident Ebrahím Raísí a...
Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům
Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...
ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...
Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře
Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!