Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemůžete v karanténě cestovat? Pozvěte si Indii do kuchyně!

Provoňte domov exotickým kořením a vychutnejte si jedno z nejlepších indických kari "Tikka masala". S mým podrobným návodem a ověřenou recepturou to zvládnete snadno. Cesta za exotikou právě začíná!

Kuřecí Tikka masala je jedno z nejoblíbenějších kari "restaurační" indické kuchyně. Je to fantastická kombinace marinovaného masa, které se peče zvlášť v troubě, nasládlé mandlové omáčky a jen lehkého doteku pálivých chilli papriček. 

Potřebujete: 1 a 1/2 bílé cibule pokrájené nadrobno, 1-2 sušené chilli papričky, 1/2 lžičky celého římského kmínu, 1/2 lžičky celého koriandru, 3 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku kari pasty Tikka masala pasta (Patak´s),  hrst mandlí a kešu (množství uvádím dohromady), 1 velké zralé rajče bez slupky, 1/2 kelímku sladké tučné smetany máslo ghí nebo rostlinný olej , sůl.Dále potřebujete: 1 kuřecí prso pokrájené na kostky. Na marinádu: lžičku koření na grilování masala tandúri, rostlinný olej, bílý jogurt.

1) Mandle i kešu dejte do misky a zalijte vodou. Vody pouze tolik, aby byly ořechy těsně pod hladinou. Nechte stát tři hodiny. Pak je rozmixujte v kuchyňském robotu na vláčnou hladkou pastu. 

Předem namočené kešu a mandle rozmixujte dohladka.

2) Na marinádu smíchejte olej, bílý jogurt a koření masala tandúri. Kuřecí maso naložte do marinády na několik hodin nebo přes noc. Maso i s marinádou vyklopte do pekáčku. Přidejte maličko vody a pečte na 220°C zhruba 40 minut v předehřáté troubě (po 20 minutách otočte). Maso do omáčky se připravuje odděleně a do omáčky ho vložíte až těsně před podáváním. 

Marinované maso upečte zvlášť v troubě.

3) Římský kmín a celý koriandr lehce podrťte v hmoždíři. Na mírně rozpáleném tuku opečte celé chilli papričky, římský kmín a koriandr. Přisypte cibuli a (na stupeň 2) opékejte 15 minut. Až cibule zesklovatí a sem tam se objeví nahnědlé okraje, vmíchejte pastu Tikka masala. Zvyšte teplotu na stupeň 5 a opékejte pět minut.

4) Postupně vmíchejte zázvor, česnek a rajče. Vždy nechte cca pět minut dusit, než přidáte další ingredienci. Pokud to není opravdu nutné, vodu zatím nepřidávejte. Vmíchejte pastu z kešu a mandlí (teď už to asi bude chtít maličko vody - ale opravdu jen maličko). Osolte a ochutnejte (je to skvělé, že? Ale ještě vydržte...)

Do základu kari přidejte pastu z kešu a mandlí.

5) Pokud je třeba přitlačit, přidejte ještě trochu Tikka pasty. Vody dolévejte jen velmi málo a na stupeň 2-3 duste přiklopené cca hodinu dokud cibule nezesládne a nevymizí všechny syrové kyselé chutě. Ochutnejte a případně ještě duste 30 minut. Po dlouhém varu omáčka sama zesládne a není třeba přidávat cukr, tuk se odděluje od omáčky a cibule na skus "křupe". 

6) Na závěr zastříkněte trochou vroucí vody a přidejte smetanu. Ještě duste cca 15 minut. Vytvoří se tak šťavnatý "sauce", který je skvělý zejména na namáčení indického chleba naan. 

Tipy pro Kuřecí tikka masalu

  • Recept mám od majitele indické restaurace. Je to jeho osobní receptura, vypilovaná léty praxe a spokojeností zákazníků. Pro kari je typická chuť mandlové pasty. Spolu se sladkou smetanou vytvoří zajímavou sladkou chuť, která vzdáleně připomíná kokosové mléko.
  • Místo směsi kešu a mandlí můžete použít jen jedno z nich. Pasta musí být ale dokonale hladká, mixovat tedy musíte několik minut, nesmí zůstat drobná "krupička".
  • Tuto omáčku můžete podávat s grilovanými krevetami, opečeným panýrem nebo jehněčím masem. Je to vynikající obměna a z jedné varianty tak získáte několik různých chutí.
  • Maso naložené a pečené zvlášť v troubě dodá pokrmu jinou chuť, než pokud jej restujete a vaříte na pánvi s omáčkou. Tento krok doporučuji nevynechat.
  • Kuřecí tikka masalu podávejte s plackami čapátí, indickým chlebem naan nebo rýží.

 

Autor: Valijah Rashidová | neděle 29.3.2020 17:15 | karma článku: 16,26 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5507x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2354x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!