Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svačina z luštěnin pro děti? Zkuste čokoládovou pěnu z čočky!

Nabídnout dětem něco zdravého ke svačině občas vyžaduje opravdu velkou dávku fantazie. Vyzkoušejte čokoládovou pěnu ze žluté čočky s kousky ovoce. Děti si pochutnají a ještě doplní vitamíny a živiny.

Na přípravu čokoládového dezertu pro děti je nejvhodnější červená čočka nebo drobná žlutá čočka mung dál. Obě jsou sladké a mají velmi jemnou strukturu. Ze žluté čočky mung dál se připravují i oblíbené oříškové halwy. Doba varu je u obou druhů jen 10- 15 minut. Jejich další výhodou je, že nemají nadýmavý účinek.

Potřebujete: 1/2 hrnku žluté čočky mung dál, větší hrst mandlí, 3 datle bez pecek, 5 lžic agávového sirupu, 3 lžíce kakaa.

Mandle, datle, sirup, kakao a žlutá čočka mung dál.

1) Čočku propláchněte v sítu a namočte do vody na několik hodin. Vodu slijte a vařte v nesolené čisté vodě 10 - 15 minut. Slijte a nechte vychladnout.

2) Mandle spařte vroucí vodou a odstraňte slupky. Přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladkou pastu. Je to nejpracnější část celého receptu. Rozsekané mandle musíte občas seškrabat ze stěny mísy a opět trpělivě mixovat. Než se rozsekané mandle promění v hedvábnou pastu, trvá to asi deset minut.

Mandlová pasta

3) Uvařenou čočku, mandlovou pastu i ostatní uvedené ingredience rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka. Hotovou pěnu můžete ještě dosladit nebo dochutit. Pěnu podávejte s kousky ovoce. Vynikající jsou banány, jablíčka nebo jahody. 

Tipy na obměnu:

  • Čokoládovou pěnu můžete ještě dochutit skořicí nebo vanilkovou esencí. Jako sladilo jsem použila sirup a datle, ale můžete je nahradit medem nebo třtinovým cukrem.
  • Mandlovou pastu můžete nahradit arašídovým máslem. Pěna tím získá výraznější chuť. 
  • Ačkoli červenou čočku ani žlutou čočku není nutné před přípravou namáčet, doporučuji všechny luštěniny na několik hodin vždy namočit. Je to z toho důvodu, aby se odbouraly případné nežádoucí látky, které se do plodin mohou dostat z půdy.
Zdravá svačinka ze žluté čočky.

 

Autor: Valijah Rashidová | pondělí 16.3.2020 13:27 | karma článku: 11,01 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!