Ideální letní dezert bez lepku a laktózy? Vyzkoušejte indický rýžový pudink.
Sladké rýžové pudinky "firni" jsou v indické kuchyni velmi populární, přesto jsem se jim dlouho vyhýbala. Sladké rýžové nákypy mi nikdy nechutnaly a předpokládala jsem, že indický pudink z rýže na tom bude podobně. Klasický nákyp a pudink firni se ale naprosto liší chutí i strukturou. Vlastně nemají společného nic - dokonce ani hlavní ingredienci - kterou, pokud se nejedná o pravou basmati rýži, Indové ani za rýži nepovažují...
K přípravě pudinku firni se používá výhradně basmati rýže. Ta je rozmixovaná najemno, takže struktura je podobná ovesné nebo krupicové kaši. Basmati je sama o sobě velmi aromatická a nasládlá, tudíž se velmi dobře kombinuje s ovocem nebo oříšky. Indické firni se nejčastěji ochucuje pistáciemi, směsí oříšků, růžovou vodou nebo kořením - obvykle šafránem a kardamomem. Pro začátek doporučuji moc neexperimentovat a zejména pokud chcete firni nabídnout dětem, vsaďte na sladké jahody.
Potřebujete: 12 lžic suché basmati rýže, 1 litr rostlinného mléka, 1 – 2 lžíce hnědého cukru. Na ochucení ještě potřebujete čerstvé jahody nebo ovocné pyré.Postup:
- Basmati namočte do čisté vody na čtyři hodiny. Vodu slijte a rýži v malém množství mléka rozmixujte ve stolním mixéru na jemnou kaši.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu zbylé mléko. Přidejte cukr a jakmile mléko začne vařit, vmíchejte rozmixovanou rýži. Na nízký stupeň povařte do zhoustnutí. Trvá to přibližně deset minut.
- Hotové firni nalijte do misek nebo na talířky a podávejte ochucené čerstvým ovocem nebo ovocným pyré (na obrázku jsou rozmačkané jahody svařené s cukrem).
Firni můžete připravit z klasického mléka ale i jakékoli rostlinné varianty (např. kokosové mléko, nemléko, sójové mléko apod.)
Firni je perfektní vydatná svačina do kanceláře, školy nebo (v uzavřených sklenkách) na výlety. Většinou velmi chutná i dětem. Basmati rýže je navíc bohatá na kyselinu listovou, selen a vitamíny skupiny B. Firni je nejen výživný ale i velmi chutný dezert pro vás i děti, kterému stojí za to dát šanci, co říkáte?
Recept a úvodní foto z mé knížky "Život s chutí kari".
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán
Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...
S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal
Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...
Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách
Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...
Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti
Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...
Prodej stavebního pozemku 946 m2, obec Chmelná, okres Benešov
Chmelná, okres Benešov
2 536 760 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!