Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hit léta - domácí pistáciová zmrzlina. Jde to i bez zmrzlinovače.

Domácí jahodovou zmrzlinu už máte nejspíš doma v mrazáku. Co když je ale léto dlouhé, jahody se přejí a chce to nějakou změnu? Vyzkoušejte poctivou pistáciovou zmrzlinu. 

I u nás doma se v létě začíná výrobou jednoduché zmrzliny z čerstvých jahod a sladké smetany. Ráda ale zkusím i něco jiného a jedna z nejlepších domácích zmrzlin, které jsem kdy vyzkoušela, je tato pistáciová.

Je to přesně ten typ zmrzliny, který v luxusních restauracích podávají k teplému čokoládovému fondant. Pistáciová zmrzlina si s různými dezerty opravdu velmi dobře rozumí - doporučuji zejména k perníku, palačinkám a všem čokoládovým buchtám. 

Potřebujete: 2 hrnky sladké 40% šlehačky, 1 hrnek kondenzovaného mléka, 1 a 1 hrnku vody, 1 hrnek sušeného mléka, 1 a 1 hrnku (nesolených) pistácií. 

Postup: ??1. Jeden hrnek  pistácií rozsekejte v kuchyňském robotu najemno. 1/4 hrnku pistácií  rozsekejte nožem nahrubo. Do sušeného mléka vmíchejte hrnek a čtvrt vlažné vody. Dobře promíchejte. Jednu smetanu nechte tekutou a tu druhou vyšlehejte ve velké míse do tuha. 2. Teď všechny  připravené ingredience spojte v tomto pořadí: Sušené mléko rozpuštěné ve vodě promíchejte s tekutou šlehačkou a kondenzovaným mlékem. Přisypte a promíchejte pistácie. Vzniklou směs postupně a opatrně smíchejte s dotuha ušlehanou šlehačkou. 3. Nalijte do plastového kontejneru s pevným zavíráním (zavírání je opravdu důležité, aby se ke zmrzlině nedostala vlhkost a netvořily se krystalky). Zmrzlinu ještě posypte většími kousky nahrubo posekaných pistácií a dejte zmrazit.Zmrzlina má vynikající konzistenci a není třeba ji dále prošlehávat. Bude i tak nadýchaná a jemná. Nechte v mrazáku několik hodin.

Jako měrku v receptu uvádím „hrnek“ ve skutečnosti jsem ale použila 200g kelímek od šlehačky. Tedy v receptu uvedené množství lze chápat i tak, že 1 hrnek = 200ml).

Zmrzlina v tenké čokoládové krustě

Zmrzlinu můžete nalít a dát zamrazit do předem připravených čokoládových košíčků.

Potřebujete jen pár kostiček čokolády na vaření, kokosový olej a prázdné papírové košíčky na muffiny. Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem a každý košíček vylijte tenkou vrstvičkou čokolády (nejdříve čokoládu nalijte na dno pohárku a pak krouživými pohyby až do okrajů košíčků). Dejte zmrazit. Zatuhnou poměrně rychle.

Zmrzlinu pak plňte do čokoládových košíčků a dejte zmrazit. Papírový košíček stáhněte z jednotlivých porcí až těsně před servírováním. Jde to opravdu snadno, nemusíte se bát, že čokoládu rozlámete. 

Příště se můžete těšit na moji bezkonkurenční limetkovou zmrzlinu. A jakou zmrzlinu (kromě jahodové) připravujete rádi vy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | středa 24.6.2020 10:10 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5512x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2371x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!