Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší limetková zmrzlina? Ta z avokáda!

Limetková zmrzlina z avokáda? Co je zase tohle za blbost...? Ano, napadlo mě to samé co teď vás. Ale pak jsem recept zkusila a objevila úžasně osvěžující, krémovou, krásně zelenkavou limetkovou zmrzlinu - z avokáda!

Dobrých zpráv mám na úvod hned několik:

1) Nepotřebujete zmrzlinovač (Nic proti kuchyňským vychytávkám, ale opravdu netuším, kde bych to všechno měla skladovat... Takže co není vyloženě nutností, já prostě nemám...).

2) Zmrzlina neobsahuje smetanu. Máte-li alergické dítko a přesto mu chcete v létě dopřát mražený mls, máte kromě ovocných dření několik dalších možností. Jednou z nich je právě tučný avokádový základ, který vytvoří tu správnou nadýchanou strukturu kopečkových zmrzlin. Avokádo si velmi dobře rozumí i s jahodami nebo borůvkami, takže se nemusíte omezovat jen na limetkovou příchuť, ale můžete vyrobit rovnou tříbarevnou variantu. 

3) Zmrzlina je plná vitamínu C a vápníku díky kokosovému mléku a limetkové šťávě. Takže když přimhouříte jedno očko, budete mít pocit, že namísto mlsání jen doplňujete důležité živiny. 

Avokádo, limetky, kokosové mléko,  agáve sirup, kokosový olej.
Na litr zmrzliny potřebujete: dvě avokáda (pouze černá, měkká), 1/2 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy (odpovídá cca 4ks malých limetek. Použijte čistou šťávu bez dužiny a peciček - můžete přecedit přes jemné sítko), 1/2 hrnku agáve sirupu (nebo javorového sirupu), 1 hrnek hutného kokosového mléka (nejlepší je AROY-D), 1/2 hrnku kokosového oleje.Uvedená míra "hrnek" odpovídá cca 250ml

Postup: 1) Vymačkejte šťávu z limetek a přeceďte přes jemné sítko, abyste ji zbavily všech drobných peciček.

2) Limetkovou šťávu i všechny ostatní ingredience rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte limetkovou šťávu.

3) Nalijte do nádobky, kterou můžete dát do mrazáku a je opatřena těsně přiléhajícím víčkem. Nádobka musí být uzavřena opravdu těsně, aby dovnitř nevnikal vzduch a na zmrzlině se tak netvořily krystalky.

4) Zmrzlinu dejte do mrazáku na dvě hodiny a pak ji zlehka prošlehejte elektrickým šlehačem. Dejte znova do mrazáku a tento postup zopakujte ještě alespoň jednou. Zmrzlina je pak nadýchanější. Klidně zopakujete ještě dvakrát. Není nutné, ale na výsledku to bude znát.

Mraženou zmrzlinu nechte trochu povolit, než ji budete z vaničky nabírat lžící, bude se vám s ní lépe pracovat. 

Dobrou chuť a krásné léto! 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 14.7.2020 7:07 | karma článku: 12,51 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5508x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  12:17

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Konec války připomněly stíhačky. Pavel povýšil ředitele BIS na generálmajora

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  12:17

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Izrael otevírá přechod Kerem Šalom, kamiony už navážejí humanitární pomoc

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  12:14

Izraelská armáda ve středu oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy....

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  12:03

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!