Cizrnový karbanátek aneb falafel - jak chutná a jak jej připravit?
Teplé cizrnové karbanátky nebo-li falafel, chutnají velmi podobně jako karbanátky z mletého masa. Pořád si pamatuji výraz fotografky, když jsme falafel fotily do mé kuchařky a ona se mě zeptala: "... a ty karbanátky z cizrny jsou teda kde?" "Právě jeden jíš," odpověděla jsem. "Cože?!" Vytřeštila krásné modré oči na dozlatova opečenou placičku "tohle není maso?!"
Jasně, kdo má něco natrénováno, pozná rozdíl hned, ale křupavé zlatavé placičky, které už na dálku lákají neodolatelnou vůní, si okamžitě získají vaše sympatie. Falafel původně pochází z Egypta, ale úspěšně jej adoptovaly snad všechny kuchyně směrem na východ - včetně té indické, kde se mu v různých obměnách (rajtách, čatní a plackách) daří dodnes. Co vy na to, dáte cizrnovým falafel taky šanci?
Potřebujete: 200 g suché cizrny, 1 větší cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku černuchy, mleté chilli (můžete vynechat), hrst čerstvých koriandrových listů, petrželky nebo libečku (nebo klidně všechno dohromady), sůl a olej.
Postup: 1) Cizrnu předem namočte a nechte přes noc stát. Druhý den slijte a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Cizrna se předem nevaří, je nutné použít ji v syrovém stavu. Scezenou a propláchnutou cizrnu spolu se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Těstíčko se nejdříve drolí a je suché. Nenechte se tím odradit, mixováním postupně získá hladší konzistenci.
2) Rozmixovanou cizrnu překryjte utěrkou a nechte hodinu odležet. Pak z těstíčka tvarujte kuličky (velikost o něco větší než Rafaelo) nebo tvarujte ploché karbanátky. Pokud cibule pustila hodně vody a těsto je příliš řídké, zahustěte ho cizrnovou moukou. Bude se vám lépe pracovat, pokud si do rukou rozetřete pár kapek rostlinného oleje. Před smažením ještě nechte kuličky trochu odležet.
3) Falafel opékejte na středně rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Olejem nešetřete, měl by dosahovat alespoň do půlky kuliček. Pokud bude tuku málo, nepropečou se a zůstanou ve středu syrové.
4) Falafel vždy podávejte s omáčkami, čatní apod. Vynikající jsou ty tradiční - sladkokyselá s tamarindem a datlemi, mátová nebo mangová, ale klidně si vystačíte i se zakysanou smetanou ochucenou citronovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.
Recept a úvodní foto z mé knížky Život s chutí kari
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá
Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...
Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách
Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...
Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři
Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...
V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe
V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...
Prodej komerčního pozemku 12 108 m2
Velké Hoštice, okres Opava
3 995 640 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!