Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

 

Na marinádu (rozpis na 2 porce): 4 kuřecí paličky, 1/2 střední cibule pokrájené najemno, velký kelímek bílého hutného jogurtu, vrchovatá lžička strouhaného zázvoru, 3 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžč mletého koření garam masala, 1 lžč mleté kurkumy, sůl, 1/2 lžč mletého chilli (množství chilli uzpůsobte svým možnostem a chuti - případně vynechte a nahraďte sladkou mletou paprikou).

Maso můžete použít s kůží nebo bez, záleží jak máte rádi. Stejně tak kuřecí paličky můžete nahradit kuřecími řízky, které ale nakrájíte na větší kousky. Kvůli chuti ale určitě doporučuji maso s kostí.

Postup:

V mase udělejte hluboké zářezy, případně řízky nakrájejte na větší kousky. K cibuli přidejte koření, sůl a jogurt. Vše dobře promíchejte. Maso vložte do marinády na několik hodin, ideálně přes noc. Kuřecí maso marinované v jogurtu je pak křehké a šťavnaté.

Na kari : 4 menší brambory, 1 cibuli nakrájenou na tenké proužky, 1cm strouhaného zázvoru, 3 podrcené stroužky česneku, 2-4 chilli papričky (množství upravte dle chuti), 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (předem lehce rozevřete), čerstvý mletý pepř, 1 cm celé skořice, čerstvý koriandr na závěr.

Postup:

1) Brambory oloupejte a na větším množství tuku opečte ze všech stran dozlatova. Brambory se zatáhnou, udělají zlatavou slupku ale uvnitř jsou ještě syrové. Děrovanou naběračkou je vyjměte z tuku a prozatím odložte na savý papír. 

2) Do stejného tuku hoďte celé koření (bobkový list, kardamom, hřebíček a skořice). Koření krátce orestujte a přisypte cibuli. Jakmile cibule zesklovatí přidejte česnek, zázvor a celé chilli. Opékejte dokud cibule není zlatohnědá.

Poznámka: Než kardamom a chilli hodíte do tuku, vždy je trochu rozevřete (stačí trochu naříznout). Mohli by vám v hrnci "explodovat" a tuk vás popálit.

3) Přidejte maso včetně marinády. Na vyšší teplotu vyduste na tuk (trvá to cca 10 - 15 minut). Někdy v polovině maso otočte. Osolte dle chuti, přidejte čerstvý pepř.

4) Zastříkněte vodou, přiklopte a duste na nižší stupeň cca 1 hodinu.

5) Po hodině přidejte trochu vody, abyste měli dostatek šťávy a přisypte opečené brambory.

6) Vařte další půl hodinu nebo dokud maso i brambory nejsou zcela měkké. Vyzkoušejte, zda jde maso dobře od kosti. Hotové jídlo posypte čerstvým koriandrem.

V indické kuchyni se brambory jako klasická příloha tak, jak to známe my, nepoužívají. Kombinují se s luštěninami, masem i rýží, ale pouze jako ingredience - nikoli příloha. Tomuto pokrmu dodávají úžasnou chuť opečených brambor. Jako přílohu doporučuji čistou dušenou rýži. Pokud nemáte čas a náladu připravovat samostatnou přílohu, i tak ji nevynechávejte, tento pokrm by bez ní nebyl dokonalý. Rýži nahraďte jakýmkoli pečivem nebo "placatým" chlebem, kterými zároveň můžete nabírat maso a namáčet je do kořeněné šťávy.

Pro nejlepší výsledek:

Tuk: použijte ghí, sádlo nebo kombinaci klasického másla a rostlinného oleje. Chuťově se naopak vůbec nehodí olivový nebo kokosový olej.  

Brambory: Nejlepší jsou malé brambůrky, které jen oloupete a necháte vcelku. Ne vždy se ale dají sehnat, takže můžete použít střední brambory a pokrájet je na čtvrtiny. 

Doba varu a výsledná chuť: V receptu uvádím celkovou dobu varu á 1,5 hodiny. Pokud už se maso odděluje od kosti, brambory jsou měkké, ale omáčka má stále nakyslou vůni, je třeba omáčku dusit o něco déle. Vyjměte maso i brambory, uchovejte je v teple a omáčku duste dokud cibule nezesládne a z omáčky nezačne zřetelně vystupovat vůně koření. V omáčce nesmí být žádné nakyslé chutě. Musí vonět sladkou cibulkou, opečenými brambory, chilli a hřejivou směsí koření. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 1.2.2022 7:00 | karma článku: 17,86 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5508x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2357x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!