Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To budete chtít ochutnat! Mleté krůtí maso v pikantní hřejivé omáčce.

Hledáte inspiraci pro přípravu mletého masa? Vyzkoušejte jemné krůtí kebaby v omáčce provoněné směsí indického koření, říznuté trochou chilli. Podívejte se na můj super-jednoduchý recept, který se vždycky povede a nikdy nezklame.

Tento pokrm má v originálu neskutečně honosný název "Masala handi kabab."  Při troše přízemnosti bychom jej ale mohli nazvat třeba "čevabčiči v rajské omáčce." Vizuálním dojmem ovšem veškerá podobnost obou pokrmů končí. Nic proti čevabčiči, ale pikantní kebaby dochucené mátou a čerstvým koriandrem v ostřejší, kořením provoněné omáčce, přece jen nabízí poněkud odlišný chuťový zážitek. Recept je navíc opravdu velmi jednoduchý, takže má výraznou šanci stát se oblíbencem i u vás doma.

Na kebaby potřebujete: 1/2 kg mletého krůtího masa, 1 celé vejce, 2 plátky toastového chleba, 1 najemno usekanou chilli papričku (nemusí být), 1 menší lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 menší lžičku prolisovaného česneku, pár snítek čerstvého koriandru, pár snítek čerstvé máty, sůl, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, 1 lžičku mletého římského kmínu. Na pečení kovové nebo bambusové jehly, pečící papír, olej na potírání. 

Postup:

1) Bylinky včetně stonků nasekejte najemno. Ve větší míse je promíchejte s kořením, vajíčkem, zázvorem a česnekem. Plátky chleba (nenamočené v mléce) rozdrobte do směsi a promačkejte. Nakonec přidejte maso. Vše rukou zpracujte v nedrolivé těsto. Pokud je moc řídké, přidejte trochu strouhanky.

2) Z masové směsi tvarujte podlouhlé kebaby (podobně jako karbanátky). Každý kebab rukou přitiskněte k bambusové grilovací špejli a pokládejte vedle sebe na pekáček vystlaný pečícím papírem. Horní stranu kebabů potřete olejem a pečte na 220 °C přibližně 20 minut. Jehly otočte, opět potřete olejem a pečte i z druhé strany dalších 20 minut. Upečené kebaby stáhněte z jehly a nechte stranou. Do omáčky se přidávají až před servírováním.

Na omáčku potřebujete: 2 velké cibule pokrájené najemno, 3 střední rozsekaná rajčata, 2 cm očištěného zázvoru strouhaného najemno, 4 větší prolisované stroužky česneku, kelímek bílého jogurtu Hollandia (plus ještě dvě lžíce k tomu), 1 lžičku červené mleté papriky, sůl, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 1/2 lžičky mleté směsi koření garam masaly, 1 lžičku mletého koriandru, 2-4 chilli papričky, 1 lžíci koření pískavice, čerstvý koriandr na posypání.

Postup:

1) Na větším množství oleje orestujte cibuli do zlato-hněda. Přidejte chilli, česnek a zázvor. Krátce opečte. 

Přidejte všechno sypké koření kromě pískavice - tedy kurkumu, koriandr, garam masalu a červenou papriku. Mleté koření se snadno spálí, takže směs rychle promíchávejte. Koření cibulku krásně obalí a provoní.

Teď přidejte rajčata a sůl podle chuti. Zatím nepřidávejte vodu. Teplotu snižte na stupeň 4-5 a zakryté vyduste na tuk (trvá to 10 - 15 minut).

2) Do omáčky vmíchejte jogurt a koření pískavice. Nechte odkryté, promíchejte a dokud to jde, nepřidávejte vodu. Až když se omáčka začne odspodu lehce přichytávat, zastříkněte vodou, snižte na stupeň 3 a přiklopené duste co nejdéle. K zjemnění a propojení chutí je pomalé dušení na nízkou teplotu nutné. Kari omáčky dusím 1 - 3 hodiny podle připravovaného objemu. Hodina je tedy jakési minimum pro 2-4 porce.

3) Po dobu dušení udržujte objem vody co nejnižší, až před koncem varu začněte kari ředit vodou nebo vývarem do požadované konzistence. Před podáváním vložte do omáčky kebaby a prohřejte. Na talíři posypte čerstvým koriandrem. Podávejte s plackami čapátí nebo basmati rýží.

Pár tipů pro dokonalý výsledek:

  • Do těsta na kebaby se obvykle přidává chilli paprička. Já ji ale nikdy nedávám. Omáčka je dostatečně ostrá sama o sobě. Kebaby navíc krájím na tenká kolečka a dávám synovi s bramborovou kaší nebo špagetami a kečupem. 
  • Krůtí maso můžete nahradit jiným typem mletého masa. Pro jemné kebaby do tohoto typu kari, je ale nejlepší krůtí nebo kuřecí.
  • Pokud si práci budete chtít o trochu usnadnit, nemusíte kebaby péct tradičním způsobem na jehle.  Můžete je i smažit na oleji v pánvi. 
  • Rajčata na omáčku musí být sladká (ideální tedy malá rajčátka). Můžete je případně nahradit konzervovanými italskými rajčaty, která sladká jsou. Pak je jen třeba dobře odhadnout množství, aby odpovídalo předpisu.

Přeji Vám dobrou chuť a krásný den :-)

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 24.11.2020 10:16 | karma článku: 9,97 | přečteno: 817x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 724x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!