Talíř dušené zeleniny vás neláká? Na indický způsob si ji zamilujete!
"Aloo ghobi" aneb pikantní brambory s květákem v kořeněné omáčce
Potřebujete: Půlku většího květáku rozebraného na menší růžičky a přibližně stejné množství oloupaných na kostky pokrájených brambor, střední najemno pokrájenou cibuli, 4 stroužky prolisovaného česneku a o něco menší množství strouhaného zázvoru (nebo hotovou česnekovo-zázvorovou pastu), sladké rajče rozsekané na pastu (můžete použít sladká italská rajčata v nálevu), 2 chilli papričky, sůl, úspornou lžičku od každého: celý římský kmín, mletá garam masala, mletý koriandr, kurkuma, na opékání olej a ghí.
Postup:
1) Brambory s květákem uvařte v nesolené vodě doměkka (cca 20 minut). Vedle v pánvi rozpalte 3 lžíce ghí s trochou rostlinného oleje a krátce opečte celý římský kmín spolu s chilli papričkami. Přisypte cibuli a restuji dozlatova. Vmíchejte prolisovaný česnek a strouhaný zázvor. Rychle promíchejte a přidejte všechno ostatní koření (garam masalu, mletý koriandr, kurkumu). Znova promíchejte, přidejte rajče a na nízký stupeň vyduste na tuk.
2) Zastříkněte malým množstvím vody a duste, dokud zcela nevymizí syrové aroma česneku a cibule. Všechny vůně se propojí a cibulka zesládne. Při uvedeném množství cibule to trvá zhruba 45 minut. Čím déle budete základ dusit, tím bude sladší a chutnější. Tekutinu nechte zcela odpařit a omáčku opět vyduste na tuk. Na závěr základ omáčky rozřeďte naběračkou vývaru z květáku a brambor. Vařený květák spolu s bramborami přisypte do kari omáčky. Osolte, promíchejte a ještě společně prohřeji.
Podávejte s kopečkem hutného bílého jogurtu a čerstvým koriandrem. Vhodnou přílohou jsou placky čapátí.
Tip: Ze zbylého vývaru připravte rychlý oukrop. Uvařte o jednu velkou bramboru navíc. Tu ponechte ve vývaru a rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte tyčákem. Vedle připravte základ: Na sádle nebo ghí opečte cibulku, přidejte prolisovaný česnek a krátce promíchejte. Ochuťte mletou červenou paprikou a majoránkou. Vývar opatrně promíchejte se základem. Osolte. Podávejte s opečeným chlebem.
"Baigan Bharta" aneb pečený lilek s hráškem v pikantním hřejivém kari
Potřebujete: 1 celý větší lilek, úspornou lžičku celého římského kmínu, stejné množství celého koriandru a kurkumy. Vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru a lžičku prolisovaného česneku, 2 střední rajčátka rozsekaná na pastu, 3 střední na kostičky pokrájené brambory, 2 chilli papričky (nebo podle chuti), jemně pokrájenou velkou cibuli, hrnek povoleného mraženého hrášku, olej, sůl.
Postup:
1) Omytý lilek propíchejte nožem skrz na skrz, potřete trochou oleje a dejte do pekáčku vyložený pečícím papírem. Pečte na 220 °C zhruba 1 hodinu. Dobře propečený lilek je splasklý a dužina uvnitř zcela měkká. Dužinu vydlabejte lžící a rozsekejte nožem na pyré (slupku z lilku většinou nepoužívám, je těžko stravitelná).
2) Na mírně rozpáleném tuku opečte římský kmín, koriandr a chilli papričky. Přisypte cibuli a restujte do zlato-hněda. Přisypte lžičku mleté kurkumy, strouhaného zázvoru a lžičku prolisovaného česneku. Krátce opečte. Vmíchejte 2 střední rajčátka rozsekaná na pastu. Zatím vodu nepřidávejte. Směs vyduste na tuk.
3) Přidejte brambory a za stálého promíchávání ze všech stran opečte. Brambory se krásně zatáhnou a obalí kořeněným základem. Osolte a zastříkněte vodou tak, aby brambory byly z větší části ponořené. Vařte v husté omáčce na nízkou teplotu cca 25 minut nebo dokud brambory nejsou zcela měkké. Voda se trochu odpaří, takže na konci je omáčka hutná přesně tak, jak má být. Přidejte pyré z lilku a hrášek. (Když mám čas a náladu, hrášek předem orestuji na pánvi. Zůstane krásně zelený a křupavý). Krátce povařte a podávejte s čerstvými lístky koriandru, kopečkem bílého jogurtu a plackami čapátí.
"Navratan korma" aneb zeleninové kari s kokosovým mlékem a kešu ořechy
Potřebujete: 4 hrnky pokrájené zeleniny dle vaší volby (vhodný je květák, mrkev, hrášek, zelené fazolky, brokolice, papriky), 2 hrnky oloupaných brambor pokrájených na menší kostky, 1 velké rajče, 2 nahrubo pokrájené cibule, hrnek kešu ořechů, 1 plechovky kokosového mléka, 4 stroužky prolisovaného česneku, kousek zázvoru (2 cm) pokrájený na špalíčky, 2 zelené chilli papričky, 1 lžičky celého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžičky mleté kurkumy, 1 lžičky mleté garam masaly, 1 lžičky mletého zeleného kardamomu, 1 lžička mleté sladké papriky, lžička soli, 1 lžičky pískavice, máslo ghí.
Postup:
1) Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Do vařící vody nasypte pokrájené brambory. Asi po pěti minutách přidejte i ostatní zeleninu (kromě rajčat) a vařte dalších pět minut. Vařenou zeleninu slijte – vývar zachyťte.
2) V hluboké pánvi rozehřejte máslo ghí. Krátce opečte římský kmín. Přidejte cibulku a chilli. Jakmile cibulka zesklovatí, vmíchejte česnek, zázvor a rajče. Vše promíchejte, krátce opečte a přidejte půl hrnku kešu ořechů. Vše nechte dusit na velmi nízkou teplotu 15 minut. Občas promíchejte. Přendejte do stolního mixéru, přilijte 1 a 1 hrnku zeleninového vývaru a vše dohladka rozmixujte.
3) Omáčku vraťte do hrnce a vmíchejte i povařenou zeleninu. Přidejte kokosové mléko, zbytek kešu ořechů a listy pískavice. Přiveďte k varu a na nízký stupeň povařte, dokud zelenina není zcela měkká.
K zeleninovým kari doporučuji jako přílohu placky čapátí. Návod na jejich přípravu najdete v tomto mém článku: Indické placky čapátí
Recept a fotka pokrmu Navratan korma je z mé kuchařky Život s chutí kari.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...
Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony
Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...
Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov
Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...
V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené
Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...
Prodej rodinného domu 132 m2, pozemek 655 m2
Těšetice, okres Znojmo
7 495 000 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!