Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co vás po zimě zaručeně postaví na nohy? Česnek, zázvor a chilli v pikantním kari!

Zázvor, česnek, cibule a chilli - to je opravdu silná sestava pro posílení imunity. V jemné smetano-jogurtové omáčce s mletým kuřecím masem se navíc promění v úžasný chuťový zážitek.

V jednoduchosti je krása, souhlasíte? Dnes mám tedy pro vás opravdu velmi jednoduchý recept - omáčka z "jednoho hrnce", kam postupně doslova všechno naházíte a zamícháte. Zvlášť si připravíte kuřecí kebaby, které pak do lahodné omáčky ponoříte, aby se pořádně nasákly šťávou a všemi jejími chutěmi. Vůně a chuť tohoto kari je jen lehce kořeněná a pikantní, avšak díky jogurtu a smetaně krémově jemná. Samotný jogurt omáčce přidává příjemnou kyselost, která doplňuje a tlumí sladkou smetanu. 

Ingredience na kari omáčku Handi kebab
Na kari omáčku potřebujete: 2 menší cibule pokrájené na velmi jemno,  1 větší sladké rajče rozsekané najemno, 1 kelímek smetany na vaření, 150gr hutného bílého jogurtu, 1 lžíce kešu ořechů, 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru,  6 prolisovaných stroužků česneku.Koření: 2-3 sušené nebo čerstvé chilli papričky (použila jsem 3 sušené chilli papričky pro jemnou pálivost), 1 vrchovatá lžíce sušených listů pískavice, (úsporná lžička mletého chilli - nedávala jsem), 1 lžičky kurkumy, 1 lžičky mleté garam masaly, lžička mletého koriandru, větší lžička mletého římského kmínu, 2-3 tobolky zeleného kardamomu, lžička soli, pár snítek čerstvého koriandru.Uvedený předpis je na 2-3 porce

Koření na indické kari "Handi kebab"

Zvlášť si připravte kuřecí kebaby

Na kebaby potřebujete: 1/2 kg mletého kuřecího masa, 1 celé vejce, 2 plátky nahrubo posekaného toastového chleba, 1 najemno usekanou chilli papričku (nemusí být), 1 menší lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 menší lžičku prolisovaného česneku, pár snítek usekaného čerstvého koriandru, pár snítek usekané čerstvé máty, sůl, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, 1 lžičku mletého římského kmínu. Dále pečící papír a olej na potírání.

Postup přípravy kebabů: 

Všechny uvedené ingredience jednoduše promíchejte. Z masové směsi tvarujte menší ploché kebaby (neboli karbanátky). Přendejte na pečící papír a horní stranu potřete olejem. Pečte v předehřáté troubě na 220°C. Po 15 minutách otočte, opět potřete trochou oleje a opečte i z druhé strany. Uchovejte stranou. Kebaby pak vmíchejte přímo do kari omáčky, aby se nasákly a zkřehly. 

Tradičně se kebaby tvarují a pečou na jehlách (nebo bambusových špejlích). Tvarují se do úzkých dlouhých špalíčků. Po upečení se z jehly stáhnou a promíchají v kari. To má za následek, že se tenké dlouhé kebaby rozlámou a v omáčce jsou tak jen nasáklé šťavnaté kousky masa. Mnou popsaný způsob pečení kebabů udrží maso pohromadě a v omáčce se nerozláme. Můžete vyzkoušet obě varianty, která vám bude vyhovovat víc. 

Postup přípravy kari omáčky:

1) Cibuli opečte na oleji do zlato-hněda. Trochu snižte teplotu a přilijte cca 1 sklenky horké vody. Promíchejte.

2) Teplotu opět zvyšte (na stupeň 8) a vmíchejte chilli papričky, česnek a zázvor. Zprudka vyduste na tuk. Trvá to cca 10 minut. Teď už byste měli začít cítit nasládlou vůni opečené cibulky. 

3) Přidejte všechno koření kromě listů pískavice. Tobolky kardamomu nejprve lehce rozmáčkněte.

4) Koření zprudka orestujte a hned přidejte rajčata. Přisypte i kešu ořechy. Při vysoké teplotě opět vyduste na tuk.

5) Zastříkněte trochou horké vody, osolte dle chuti (cca menší lžička soli) a zprudka duste na stupeň 6-7, dokud zcela nevymizí všechny syrové vůně (na množství cibule v tomto receptu to bude trvat cca 20 - 30 minut). Kontrolujte množství vody a vždy podle potřeby trochu doplňte.

Konzistence kari omáčky před přidáním smetany.

6) Přidejte smetanu a listy pískavice. Nechte zlehka projít varem.

Tradiční koření indické kuchyně: Listy pískavice (řecké seno).

7) Na závěr opatrně po lžících vmíchejte jogurtu. Nechte ještě jednou krátce projít varem. 

Bílý jogurt se v omáčkách dost často sráží. Vyhnete se tomu tak, že do jogurtu nejdříve zašleháte lžičku kukuřičného škrobu. Místo škrobu můžete použít i cizrnovou mouku. Obě tyto přísady  zabrání sražení jogurtu, i když jej budete dále vařit. 

 

8) Do kari omáčky přidejte hotové kebaby a promíchejte. Kebaby můžete lehce "nalomit", aby dobře nasákly omáčku. Prohřejte a servírujte posypané čerstvým koriandrem.

Indické kari s mletým kuřecím masem "Handi kebab"

9) Skvělou přílohou k tomuto jídlu jsou placky čapátí, kterými přímo z talíře nabíráte kousky křehkého masa a omáčky. Příprava čapátí je velmi jednoduchá, návod najdete zde

 

Autor: Valijah Rashidová | úterý 9.3.2021 9:37 | karma článku: 12,58 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2346x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!