Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.
V domácí indické kuchyni se jako příloha mnohem častěji než naan podává rýže a placky čapátí. Naan je naopak hitem v restauracích. Oproti čapátí se naan připravuje z kynutého těsta a obsahuje kombinaci celozrnné mouky atty i klasické bílé mouky. Chuťově a strukturou se tak více přibližuje evropskému pečivu než celozrnné na sucho pečené čapátí. Naany se ani nedají moc srovnat s arabským pita chlebem. Jsou mnohem nadýchanější, jemnější a sladší.
Na chlebové placky naan potřebujete:
220g hladké mouky, 150g celozrnné hladké mouky atty*, 1/3 kostičky droždí, 1/2 lžč soli, 1/2 lžč kypřícího prášku, 1 plnější lžč cukru, 90 ml teplého mléka, 1 lžíci rostlinného oleje, 70g bílého jogurtu.
Na náplň placek potřebujete:
4 větší brambory uvařené ve slupce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 cm strouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 usekané chilli papričky (můžete vynechat). Celé koření: 1 lžč celého římského kmínu, 1/2 lžč celého fenyklového semínka, 1 lžč celého koriandru. Mleté koření: 1 lžč garam masaly, 1 lžč mletého koriandru, olej, sůl.Z tohoto množství těsta připravíte šest plněných naanů.
*Poznámka: mouku attu můžete případně nahradit klasickou jemně mletou celozrnnou mouku. Atta má ale trochu jiné vlastnosti dané jejím zpracováním. Proto ji určitě doporučuji jako první volbu. O mouce atta jsem více psala zde v článku.
Postup:
1) Ve větší míse promíchejte obě mouky, kypřící prášek, sůl, olej a jogurt. Vznikne drolivá hrudkovitá směs. Uprostřed směsi udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a 4 lžíce teplého mléka.
2) Jakmile vzejde kvásek, přidejte trochu mléka a začněte zpracovávat těsto. Začněte od středu a do kvásku postupně zapracujte mouku. Po troškách přidávejte mléko. Těsto musí být pružné a nelepivé. Zformujte ho do bochánku, potřete vrstvičkou oleje a nechte dvě hodiny kynout v míse přetažené potravinovou fólií.
3) Připravte náplň: Všechno celé koření podrťte v hmoždíři a opečte na větším množství mírně rozpáleného oleje. Přisypte chilli, česnek a zázvor a ještě krátce orestujte. Brambory oloupejte, rozmačkejte a přidejte celé koření (včetně oleje z pánve), mleté koření, trochu soli a promíchejte. Pokud máte čerstvé bylinky, můžete též přidat. Velmi dobrý je libeček nebo koriandr. Směs nechte prozatím stranou.
4) Vykynuté těsto s pomocí bílé mouky zpracujte a rozdělte na šest stejných dílů. Každý díl rozválejte dotenka. Náplň si také rozdělte na šest dílů. Do středu rozválené placky navršte díl připravené náplně a rovnoměrně ji rozetřete (ne až těsně k okrajům).
5) Okraje placky vytáhněte a uzavřete "do měšce". Otočte ji spojem dolů a lehce promačkejte dlaní tak, abyste náplň rovnoměrně rozprostřeli. Pak válečkem znova rozválejte dotenka (cca 1 cm).
6) Rozválené naany potřete máslem a pečte v předehřáté troubě na 220°C v horní části trouby vždy 3-5 minut z každé strany.
7) Zhruba po pěti minutách placku otočte a opečte i z druhé strany. Jakmile placky vytáhnete z trouby, opět potřete trochou másla.
Čím naany plnit a jak je podávat:
|
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste
Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva
Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...
Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt
Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...
Byt 3+kk Brandýs nad Orlicí
Lázeňská, Brandýs nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí
3 600 000 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!